« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Odluka EU o odgodi partnerstva s Rusijom je važan korak

Rusija nije podijelila Europu

Mihail Saakašvili
Mihail Saakašvili (AFP)
Više o

EU

,

Rusija

,

Gruzija

,

Mihail Saakašvili

Odluka EU o odgodi pregovora o partnerstvu s Moskvom je vrlo važan korak, a Rusija nije uspjela podijeliti Europljane, ocijenio je gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili u razgovor za tv-mrežu France 24.

"Europa je bila jako brza i zauzela neuobičajeno oštar ton", ocijenio je Saakašvili i dodao da vjeruje da je to jako važan korak.

"Rusija nije uspjela uništiti jedinstvo Europe", nastavio je gruzijski predsjednik.

Saakašvili je pozvao Europljane da rasporede promatračku misiju u Južnoj Osetiji i Abhaziji, a ne samo na njihovim granicama.

Čelnici 27 zemalja EU, koji su se okupili na izvanrednom summitu u ponedjeljak u Bruxellesu, odluči su zalediti pregovore o pojačanom partnerstvu s Moskvom, dok se ruske postrojbe raspoređene u Gruziji ne vrate na ranije položaje.

Oni su također najavili da namjeravaju "pokrenuti promatračku misiju, o kojoj bi odluku 15. rujna mogli donijeti europski ministri vanjskih poslova.

Visoki predstavnik za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost EU-a Javier Solana je precizirao da će se ta misija, paralelna s misijom Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi, rasporediti najprije u središtu Gruzije (osim Abhazije i Juže Osetije), i na granicama.

Izvršni predsjednik EU Nicolas Sarkozy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso otići će sljedećeg tjedna u Moskvu i Tbilisi kako bi razgovarali o ruskom povlačenju iz Gruzije. (HINA)

02.09.2008. 20:59:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh