« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
gustav

Louisiana i New Orleans utvrđuju štete od uragana

Povratak građana u New Orleans tek za 1-2 dana - sirova nafta pojeftinila 7,16 dolara

Utvrđivanje štete
Utvrđivanje štete (AFP)
Više o

New Orleans

,

uragan

,

Gustav

,

Louisiana

,

šteta

Vlasti američke savezne države Louisiane danas su počele utvrđivati štete od uragana "Gustava", koji je poštedio New Orleans od poplave i većih šteta, kao i naftne instalacije u priobalju, a gotovo dva milijuna građana evakuiranih s ugrožena područja nestrpljivo čeka dopuštenje za povratak kućama, izvješćuju američki mediji.

Nasipi oko New Orleansa, ojačani nakon katastrofalne poplave koju je 2005. izazvao uragan "Katrina", izdržali su plimni val koji je donio "Gustav", no veliki dijelovi grada su bez struje, kanalizacijski sustav je oštećen, ulice su pune krhotina i smeća koje je nanio uragan, a pripadnici Nacionalne garde počeli su rašišćavanje, javlja američki javni radio NPR.

Gradonačelnik Ray Nagin upozorio je građane da se danas ne vraćaju u grad, te najavio početak povratka za sutra ili u četvrtak.

Ukupno osam žrtva pripisano je "Gustavu", a svi su poginuli u prometnim nesrećama, uključivo i četiri evakuirane osobe koje su poginule u Georgiji u automobilu što se zabio u drvo. Prije toga je "Gustav" na Karibima odnio najmanje 94 žrtve.

"Gustav", koji je kao uragan II. kategorije jučer zahvatio obalu Lousiane, 115 km jugozapadno od New Orleansa, jutros je oslabio na razinu tropske depresije s vjetrovima do 55 km na sat, objavio je Nacionalni centar za uragane (NHC) u Miamiju.

Unatoč slabljenju meteorolozi su upozorili na moguće poplave u sjevernoj Lousiani i istočnom Teksasu, gdje se očekuju obilne oborine. Središte oluje jutros se nalazilo 220 km sjeverozapadno od Lafayettea i kreće se prema sjeverozapadu brzinom od 16 km na sat.

Guverner Lousiane Bobby Jindal je izjavio da je "'Gustav' još vrlo ozbiljna oluja, koja je nanijela velike štete diljem Louisiane". Najviše su stradali okruzi Terreborne, Lafourche i St. Mary u regiji Cajunu, koju je uragan pogodio izravno.

Najgore su štete na elektroenergetskoj mreži, pa je oko 1,5 milijuna kućanstava ostalo bez struje.

Jindal je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da je iz bolnica na ugroženu području evakuirano više od 1000 bolesnika, da ih na evakuaciju čeka još 115, a bolnicama koje su bez struje dopremaju se agregati i gorivo.

"Gustav" je u Cajunu oštetio stotine kuća i poplavio seoska nizinska područja u jugoistočnom i središnjem dijelu, koje je i središte proizvodnje nafte i plina u Louisiani.

Prva izvješća govore da su izbjegnute veće štete na naftnim postrojenjima, no guverner Jindal je kazao kako će trebati nekoliko dana da naftne tvrtke utvrde sve štete, te najavio da će oko 20 posto proizvodnje biti obnovljeno do idućeg vikenda.

Vlasti New Orleansa i Louisiane s ponosom govore o uspješno provedenoj evakuaciji gotovo dva milijuna stanovnika s ugroženih područja, najmasovnijoj u povijesti te države, no u pretrpanim prihvatilištima nisu oduševljeni kao oni.

Tisuće ljudi smještenih u školske dvorane, kongresne centre, skladišta i druge objekte na sjeveru Lousiane i u susjednim saveznim državama pitaju samo jedno: "Kad ćemo kući?"

Gradonačelnik New Orleansa Ray Nagin, koji je naredio obveznu evakuaciju grada jer je "Gustav" najavljen kao "oluja stoljeća", kazao je kako bi to ponovno učinio. "Ništa ne bih promijenio, osim što 'Gustav' ne bih nazvao majkom svih oluja, već možda punicom ili ružnom sestrom svih oluja", komentirao je Nagin propitivanje stvarne potrebe za masovnom evakuacijom.

Burze su danas vrlo povoljno reagirale na izvješća da su naftna postrojenja uz američku obalu Meksičkog zaljeva pošteđena većih šteta.

Laka, sirova, nafta pojeftinila je za 7,16 dolara, na 108,30 dolara, pošto je ublažena zabrinutost Wall Streeta ne samo zbog "Gustava" nego i zbog utjecaja inflacije na šire gospodarstvo.

S padom cijena nafte porasla je vrijednost dionica, pa je u prvom satu trgovanja indeks Dow Jones porastao za 211,68 bodova ili 1,81 posto, na 11.755,24 boda, a indeks rasta S&P je 17,03 boda ili 1,31 posto, na 1299,86 bodova. Tehnološki indeks Nasdaq composite rastao je 39,27 ili 1,63 posto, na 2406,79 bodova. (HINA)

02.09.2008. 20:55:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh