« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
uragani

Nakon Gustava slijede Hanna, Ike i Josephine

Hanna bi već u petak mogla zahvatiti Floridu i Sjevernu Karolinu

Fotografija vijesti
Više o

Florida

,

uragani

,

uragan Gustav

,

Nacionalni centar za uragane

Nakon prolaska uragana Gustav, koji je izazvao rekordnu evakuaciju dva milijuna ljudi iz priobalja Louisiane, Mississippija i s juga Teksasa, sezona uragana na Atlantiku i Karibima nastavlja se s tri tropske oluje - Hannom, Ikeom i Josephinom - od kojih bi prva već u petak mogla zahvatiti Floridu i Sjevernu Karolinu, najavio je u utorak američki Nacionalni centar za uragane (NHC) u Miamiju.

Očekuje se da bi tropska oluja Hanna mogla zahvatiti američku obalu između Floride i Južne Karoline oko petka navečer, kao oluja I. kategorije s vjetrovima do 135 km/h, objavio je NHC.

Guverner Floride Charlie Crist u utorak je proglasio izvanredno stanje zbog priprema za Hannu, kao preduvjet za primanje savezne pomoći. Upozorio je da bi Florida moga biti izložena udarima vjetra do 180 km/h.

Središte Hanne u utorak u 17 sati, po lokalnom vremenu, s vjetrom do 100 km/h, nalazilo se jugoistočno od otoka Inagua u Bahamima, uz prognozu da će ona jačati i kretati se prema sjeverozapadu, objavio je NHC.

Hannu slijedi tropska oluja Ike, koja se formirala u ponedjeljak i trenutačno puše snagom od 105 km/h, a previđa se da će zahvatiti Karibe, odnosno otoke Turks i Caicos kao uragan, u subotu ili nedjelju.

Iza Ikea slijedi tropska oluja Josephine, koje se formirala u utorak s vjetrom snage do 120 km/h, jugozapadno od najjužnije točke Zelenortskog otočja, ispred zapadnih obala Afrike.

Josephine se kreće u smjeru zapad-sjeverozapad brzinom od 23 km/h a očekuje se da će snagu uragana dostići u srijedu ili četvrtak, ali još uvijek daleko od obale.

Hanna je u utorak već izazvala poplavu u lučkom gradu Gonaivesu u Haitiju, koji je prošloga tjedna pogodio Gustav. Haićanske vlasti izvijestile su o deset mrtvih.

03.09.2008. 09:07:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh