« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
TAKTIKA ISCRPLJIVANJA

Odbor za ustav usvojio ustavne promjene, o glasanju dijaspore ni riječi

VIDEO - Šeks je na sjednici Odbora inzistirao na raspravi o već dogovorenim izmjenama ustava

Vladimir Šeks ustav
Vladimir Šeks ustav (Damjan Tadić/Cropix/Infopunkt)
Više o

Vladimir Šeks

,

Ingrid Antičević-Marinović

,

Odbor za Ustav

,

ustavne promjene

Saborski Odbor za Ustav utvrdio je danas sve odredbe nacrta ustavnih promjena, osim u dijelu koji se odnosi na glasovanje hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj, a predsjednik Odbora Vladimir Šeks izvijestio je da su u tijeku završne konzultacije oko preostalog otvorenog pitanja te kazao kako očekuje skorašnji kompromis.

"Tu sam veliki optimist. Uvjeren sam da će se ovih dana, sutra ili prekosutra, do kraja tjedna, na razuman i odgovoran način i to pitanje riješiti", kazao je Šeks.

Ako se kompromis ipak ne postigne, Saboru će Odbor poslati usuglašene odredbe, a otvoreno pitanje rješavat će se u daljnjoj proceduri, rekao je.

Odbor je suglasan da bi suce Ustavnog suda ubuduće trebalo imenovati dvotrećinskom, umjesto sadašnje kvalificirane saborske većine.

Oporba je, međutim, odbacila prijedlog vladajućih da se ustavnom sucu može produljiti mandat ako na njegovo mjesto nije izabran novi sudac. "Takvom formulacijom sve velike stranke mogle bi opstruirati izbor ustavnih sudaca da bi 'zabetonirale' postojeće stanje", upozorio je Josip Leko (SDP).

Šeks je, međutim, odbacio takvo tumačenje, ustvrdivši da je riječ o europskom pravnom standardu, u skladu s preporukama Venecijanske komisije Vijeća Europe te da bi u protivnom moglo doći do blokade rada Ustavnog suda. "Zašto polaziti od toga da će se namjerno stvarati situacija da se ne izaberu suci i produlji mandat i imputirati predlagatelju zla namjera", upitao je Šeks.

Odbacio je i prijedlog da se utvrdi maksimalno produljenje sudačkog mandata i argument Vesne Pusić (HNS) da bi se takvim rokom parlamentarnu poziciju i opoziciju prisililo da nađu rješenje, ne žele li izazvati ustavnu krizu. Šeks smatra da takav rok ne bi ništa riješio, jer bi i nakon isteka tog roka dogovor mogao izostati, pa bi opet nastupila ustavna kriza.

Zastupnica SDP-a Ingrid Antičević Marinović tvrdi da je vladajuća koalicija vodila sjednicu s taktikom iscrpljivanja i stvaranjem utiska kako se nešto radi, a raspravlja se o nespornim pitnjaima. Po njenom mišljenju, odbor nije počeo sjednicu s rapravom o spornom pitanju glasovanja, koju je očekivala oporba, koja inače podupire ostalih 28 izmjena ustava.

Prijepora je bilo i oko trajanja obveznog općeg obrazovanja, a vladajući su odbacili prijedlog oporbe da se Ustavom utvrdi da je obrazovanje do stjecanja prvog zvanja ili do državne mature opće i besplatno. Ministar Radovan Fuchs i državni tajnik Želimir Janjić objasnili su da bi takva ustavna formulacija državu godišnje koštala 1,2 milijarde kuna, što je u ovom trenutku nemoguće ispoštovati.

Većina je zatim prihvatila formulaciju da je opće obrazovanje besplatno i jednako dostupno, s obrazloženjem da će ona zakonodavcu omogućiti da produlji trajanje obveznog obrazovanja, kad se za to steknu uvjeti. (hina/Infopunkt/metro-portal)

18.05.2010. 17:39:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh