« Život
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
OPET DISKRIMINACIJA

Obrambeni stav je dobar za muškarce, ali ne i za žene

Obrambenost u ponašanju kod muškaraca rezultira smanjenjem stresa dok je kod žena situacija potpuno suprotna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

žene

,

stres

,

agresivnost

,

muškarci

,

ponašanje

,

pluća Zemlje

Obrambeni stav - kojeg psiholozi definiraju kao sklonost izbjegavanju, poricanju i potiskivanju informacija koje pojedinac smatra prijetećim - naširoko se smatra lošom osobinom koja izaziva nepotreban stres. Ali jedno kanadsko istraživanje pokazalo je da takvo ponašanje može biti iznimno korisno - nažalost samo za muškarce. Žene od obrambenog stava nemaju koristi. O čemu se točno radi?

Istraživanje o obrambenom ponašanju i stresu provedeno je Institutu za srce u Montrealu gdje su istraživači promatrali 81 muškarca i 118 žena u dobi od 20 do 64 godine. U laboratorijskom okruženju svaki je sudionik morao obaviti određeni stresni zadatak prilikom čega se mjerila razina njegove obrambenosti i samoga stresa (stres se mjerio na temelju srčanih otkucaja, krvnog tlaka i hormona stresa). Pokazalo se da muškarci skloni primjeni obrambenih mehanizama bolje reagiraju na stres, odnosno stres kod njih nije velik. Kod žena je situacija upravo suprotna - ako su bile previše obrambeno nastrojene imale su veći krvni tlak i veći boj otkucaja srca, a ujedno i veću razinu stresa.

>> Dosta je multitaskinga, vrijeme je da smanjite stres

Što to zapravo znači? Kako objašnjava psihologinja Bianca D'Antono, obrambenost bi se površno gledano trebala manifestirati u obliku povećanja stresa jednako kod oba spola. Ali kod muškarca to ima suprotan učinak - smanjuje stres. „Očito postoje spolne razlike u tome kako ljudi komuniciraju i rješavaju sukobe", kaže D'Antono. Muškarci se općenito ugodnije osjećaju kad su odlučniji i kad čvrsto zagovaraju svoja stajališta. A žene odlučnost često percipiraju kao agresivnost pa je zato u komunikaciji rjeđe upotrebljavaju. Vjerojatno su zato sudionice u istraživanju bile sklone slabijoj demonstraciji obrambenosti od muškaraca. „Moguće je da je za žene s obrambenim stavom bile izričitije,  što je za njih bio nezdrav i stresniji način komuniciranja", kaže D'Antono. Izričitiji muškarci s obrambenim stavom su pak proživljavali nešto emocionalno zdravo pa su bili pod manjim stresom od muškaraca koji nisu toliko fokusirani na obrambenost.

>> Pet načina kako se riješiti stresa

Bilo kako bilo, D'Antono nudi nekoliko savjeta za snalaženje u stresnim situacijama:

  • Pronađite ispušni ventil, nešto što vam smanjuje razinu stresa: „Važno je da se suočavate sa stresom kroz neke aktivnosti poput vježbanja, tehnika opuštanja, meditacije, joge, tai chija, itd. Bilo što u čemu najviše uživate i od čega imate najviše koristi. Sve spomenuto dokazano smanjuje razinu stresa."
  • Analizirajte -  a zatim modificirajte - svoje sklonosti i ponašanje: Dobro razmislite o tome kako se ponašate. To je prvi korak u smanjenju stresa. Važno je ispitati to kako doživljavate sami sebe (dobri, loši, sposobni, nesposobni), te kako doživljavate svijet oko vas (dobar, loš, uglavnom loš). I na kraju, važno je da shvatite kako komunicirate s drugima (pasivno, izričito, odlučno, agresivno) i kako ta komunikacija djeluje na važe veze s ljudima, na raspoloženje, zdravlje i tako dalje. „Mijenjanje samo jedne od vaših sklonosti kroz rad na sebi samima ili uz pomoć terapija može rezultirati s manje stresnih iskustava i ispunjavajućim životom."
28.07.2010. 23:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh