« Život
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
KAKO POMOĆI SEBI SAMIMA

Motivirajte se na najbolji mogući način - unutarnjim dijalogom

Prema jednom američkom istraživanju čovjek se radi uspješnog obaljanja nekog zadatka najbolje može motivirati zapitivanjem, a ne uvjeravanjem

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

motivacija

,

avanturistička putovanja

,

najbolja putovanja

Trebate obaviti neki zadatak ili posao? Bolje je da se zapitate hoćete li biti uspješni nego da sami sebi kažete da ćete biti uspješni u tome. Prema istraživanju američkih stručnjaka sa Sveučilišta Illinois i Sveučilišta Southern Mississippi, 'unutarnji dijalog' ima veliki utjecaj na to kako se ljudi motiviraju i kako će oblikovati svoje ponašanje, te kako će na kraju i postići određene ciljeve. Profesorica Dolores Albarracin i profesor Ibrahim Senay (Sveučilište Illinois) su zajedno s profesorom Kenjijem Noguchijem (Sveučilište SM) testirali motivaciju koja se postiže unutarnjim razgovorima sa samim sobom među 50 volontera. Stručnjaci su dijelu sudionika sugerirali da provedu jednu minutu pitajući se hoće li uspjeti obaviti određeni zadatak dok su drugom dijelu rekli da si govore kako će uspjeti.

>> Kako se motivirati da postignete promjene koje želite

Prva skupina bila je puno uspješnija u rješavanju anagrama, premetanju riječi i sličnih zadataka od druge skupine. Drugim riječima, ako sami sebi kažete da ćete riješiti zadatak bit ćete manje uspješni. Zato je bolje motivirati se zapitivanjem. Barem tako sugeriraju spomenuti stručnjaci. Postavljanjem pitanja bolje se motiviramo. U kasnijem eksperimentu sudionici su opet bili podijeljeni u skupine" ja ću uspjeti", odnosno „hoću li uspjeti" s tim da su se ovaj put morali izjasniti o tome koliko puno namjeravaju tjelesno vježbati. Ujedno su morali odrediti stupanj automotivacije na posebno pripremljenoj ljestvici.

Rezultati su opet bili isti - oni koji su se motivirali pitanjima bili su puno uspješniji. Saznanja bi mogla imati relevantne implikacije u kontekstu kognitivne, društvene, kliničke i razvojne psihologije, te u ostalim kliničkim, radnim i obrazovnim sferama.

>> Kako pronaći motivaciju

„Sada svu pozornost usmjeravamo na znanstvena istraživanja o tome kako jezik utječe na upravljanje samima sobom", izjavila je profesorica Albarracin. „Zahvaljujući eksperimentalnim metodama možemo istražiti ljudski unutarnji govor i načina na koji on regulira to kako će se oni ponašati", rekla je profesorica i dodala da se čini kako je, kad je u pitanju specifično ponašanje, postavljanje pitanja sebi samima je više obećavajuće u smislu postizanja planiranih ciljeva.

Istraživanje je detaljno opisano u časopisu Psychological Science u ovogodišnjem izdanju za travanj.

28.07.2010. 21:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh