« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SVIJEST O ŠTETNOSTI

Obilježava se Hrvatski dan nepušenja

U Hrvatskoj puši svaka treća osoba ili 1,2 milijuna ljudi, dok od posljedica pušenja godišnje oboli oko 20.000 a umre 13.000 ljudi

(Shutterstock)
Više o

pušenje

,

cigarete

,

rak pluća

,

Darko Milinović

,

pušači

,

KOPB

,

Hrvatski dan nepušenja

,

Alma Rožman

Na prvi dan korizme, osmu godinu zaredom obilježava se Hrvatski dan nepušenja, kojim se pušače poziva da barem jedan dan u godini ne zapale cigaretu i tako pridonesu svijesti o štetnosti pušenja i njegovim posljedicama na zdravlje.

Zagrebački gradski ured za zdravstvo i branitelje predstavio je tim povodom rezultate programa ranog otkrivanja raka pluća i kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) koji se provodi u Poliklinici za bolesti dišnog sustava. Tijekom 2008. i 2009. godine tako je pregledano 1040 pušača i bivših pušača, među kojima je kod šestoro utvrđen rak pluća, a kod njih 95 (11 posto) je dijagnosticiran KOPB.

"Čak 81 posto ispitanika izjasnio se da želi prestati pušiti. Kod 40 posto ispitanika koncentracija ugljičnog monoksida u perifernoj krvi bila je viša od 7 posto što može izazvati srčane probleme, a kod 8 posto koncentracija je bila na razini trovanja", istaknula je ravnateljica Poliklinike dr. Alma Rožman. Uz to, kod dvije osobe utvrđena je tuberkulozna upala porebrice i gnojna upala pluća i porebrice.

U Hrvatskoj puši svaka treća osoba ili 1,2 milijuna ljudi, dok od posljedica pušenja godišnje oboli oko 20.000 a umre 13.000 ljudi.

Na svakog stanovnika dolazi više od 2.000 popušenih cigareta, što je daleko iznad europskog prosjeka gdje taj broj iznosi 1.600. Stručnjaci procjenuju da je 70 posto mladih iznad 15 godina probalo pušiti dok ih 30 posto redovno puši, te da je 60 posto djece od najranijeg djetinjstva izloženo pasivnom pušenju u kući.

Najteža posljedica pušenja je rak pluća koji je u Hrvatskoj ubojica broj jedan, posebice muške populacije, dok je kod žena na drugom mjestu po smrtnosti. U značajnom su porastu i druge bolesti, među kojima je najčešći KOPB.

Radi smanjenja štetnosti pušenja i prevencije ovisnosti, Grad Zagreb ponovno pokreće školu nepušenja pri zagrebačkom Zavodu za javno zdravsto Dr. Andrija Štampar, a zajedno s Hrvatskim torakalnim društvom osnovat će Zakladu Hrvatska kuća disanja kojoj je cilj donošenje preventivnih programa za bolesti prsnog koša i pluća, najavio je Zvonimir Šostar, pročelnik gradskog Ureda za zdravstvo i branitelje.

Stručnjaci ističu kako se do 12 tjedana nakon prestanka pušenja poboljšava cirkulacija krvi, te olakšano hoda i diše, a nakon tri mjeseca smiruje kašalj i otežano disanje, dok se funkcija pluća poboljšava. Godinu dana nakon prestanka pušenja trostruko se smanjuje rizik od srčanog udara, a nakon pet godina jednak je kao u nepušača. Deset godina nakon prestanka rizik za pojavu raka pluća je dvostruko manji nego u pušača.

Nakon uvođenja zakona o zabrani pušenja u javnim prostorima, broj oboljelih od akutnog infarkta miokarda smanjio u Italiji za 11 posto, Škotskoj 17 posto, a Francuskoj 15 posto.

U povodu Hrvatskog dana bez duhanskog dima, ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović pozvao je sve pušače da donesu odluku o prestanku pušenja i tako pokažu skrb za svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih.

Ministar u priopćenju ističe da 9. travnja završava prijelazno razdoblje propisano Zakonom o ograničavanju uporabe duhana i duhanskih proizvoda, te će od toga dana Zakon biti na snazi u punom obujmu. U prijelaznom razdoblju vlasnici kafića trebali su prilagoditi sustav ventilacije prostora propisanim standardima ako žele da u njima bude dozvoljeno pušenje.

U svijetu godišnje oko pet milijuna osoba umire od posljedica pušenja, odnosno jedna osoba umre svakih osam sekundi! (hina/metro-portal)

17.02.2010. 14:50:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh