« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
TVG

Tonino Picula osumnjičen da je oštetio velikogorički proračun

SDP-ovca se sumnjiči da je lokalnoj televiziji posudio novac koji ona ne može vratiti te time oštetio Veliku Goricu za 676 tisuća kuna

(Wikipedia)
Više o

Tonino Picula

,

pozajmica

,

TVG

,

Televizija Velika Gorica

,

Velika Gorica proračun

,

nesavjesni rad

Bivšega velikogoričkoga gradonačelnika Tonina Piculu (SDP) policija je osumnjičila da je nesavjesnim radom oštetio gradski proračun za 676.000 kuna, koliko je posudio Televiziji Velikoj Gorici (TVG), koja novac do danas nije vratila.

Piculu policija sumnjiči i da je poticao bivšeg direktora velikogoričke gradske tvrtke Vodoopskrbe da TVG-u posudi pola milijuna kuna, što također još nije vraćeno.

Policija tvrdi da je Picula, nakon osnutka TVG-a, u kojemu grad ima 23,25 posto udjela, direktora te nove televizijske postaje uputio da od Gradskog poglavarstva zatraži kratkoročnu pozajmicu. On je to 5. veljače prošle godine i učinio, a zatim je Gradsko poglavarstvo odobrilo pozajmicu od 676.000 kuna na rok od šest mjeseci. Novac je TVG-u isplaćen pet dana poslije, no kako pozajmica do danas nije vraćena, policija smatra da je za tu svotu oštećen velikogorički gradski proračun.

Bivšega gradonačelnika sedmog po veličini grada u Hrvatskoj tereti se za nesavjesni rad u službi jer je postupao suprotno odredbi Zakona o proračunu kojom je propisano korištenje proračunskog novca po načelima dobroga financijskog upravljanja, a posebno u skladu s načelima ekonomičnosti, učinkovitosti i djelatnosti. Za nesavjesni rad u službi Kaznenim zakonom propisana je novčana kazna ili zatvorska kazna do tri godine.

No, Piculu se tereti i da je kao odgovorna osoba Skupštine društva TVG-a uputio direktora TVG-a da pola milijuna kuna zatraži i od gradske tvrtke Vodoopskrbe. Na njegov je poticaj, sumnja policija, tadašnji direktor Vodoopskrbe odobrio pozajmicu, također na rok od pola godine. Pozajmica je isplaćena 9. ožujka prošle godine, no do danas nije vraćena.

Protiv bivšeg direktora te tvrtke podnesena je kaznena prijava zbog sklapanja štetnog ugovora, a protiv Picule prijava za poticanje na to kazneno djelo.

Direktor TVG-a Alen Konjević još je prošlog ljeta izjavio da TVG nema novca za povrat duga, a novoizabrani velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić (HDZ) već tada je u medijima najavio da će radi zaštite interesa grada podnijeti kaznene prijave u slučaju nevraćanja pozajmica. No, iz Ravnateljstva policije priopćili su da je kriminalističko istraživanje provedeno na temelju anonimne prijave protiv bivšega gradonačelnika koji nije bio dostupan za izjavu. (hina/metro-portal)

17.02.2010. 15:12:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh