Običan sendvič vas može ubiti
Ne morate žrtvovati sendvič, ali pokušajte zamijeniti prerađeno meso puretinom ili piletinom na žaru ili dodajte malo humusa ili avokada
Sendvič je normalna stvar - radimo si sendviče kad idemo na put, za doručak, za večeru, kad trebamo nešto pojesti... uglavnom, senvič je tu za nas. No, što stavljamo u svoj sendvič?
Većina sendviča sadrži nezdrave masnoće, sol, šećer i ugljikohidrate. Ali nema potrebe izbacivati sendviče iz svoje prehrane, tvrdi dr. sc. Lisa Young, profesorica nutricionizma.
"Ne morate žrtvovati sendvič, ali pokušajte zamijeniti prerađeno meso puretinom ili piletinom na žaru ili dodajte malo humusa ili avokada", rekla je za The Post.
Evo šest načina na koje vas sendvič pokušava ubiti.
Kruh - kruh je ono što sendvič čini sendvičem. Ali nije svaki kruh zdrav. Bijeli kruh je izvor kalorija iz ugljikohidrata, koji uzrokuju skok razine šećera u krvi, a zatim nagli pad. Daleko je zdravije pojesti kruh od cjelovitih žitarica jer on sadrži vlakna koja pomažu da ostanete siti, a pružaju i druge zdravstvene prednosti poput održavanja šećera u krvi stabilnim.
Nitrati - nitrati i nitriti dodaju se mesnim prerađevinama tijekom procesa sušenja mesa. Ali u našim crijevima oni "mogu stvoriti kancerogene kemikalije koje mogu doprinijeti riziku od raka", rekla je Young. Štoviše, "prerađeno meso sadrži previše natrija i konzervansa", dodala je, savjetujući potrošačima da ih izbjegavaju kad god je to moguće.
Sol - sol je glavni uzročnik visokog krvnog tlaka, kao i srčanog i moždanog udara, a prisutna je u mnogim sendvičima. Velike količine natrija nalaze se u prerađenom mesu poput šunke, salame i slanine, a mogu se ušuljati u vaš sendvič i u obliku umaka, začina, namaza, kruha i sira. Pokušajte odabrati svježa pileća ili pureća prsa kako biste smanjili unos natrija.
Šećer - teško da ćete dodati šećer svom sendviču, ali morate znati da se on nalazi u mnogim dodacima koje dodajemo, primjerice u kečapu, a i jedan je od sastojaka za pripremu kruha. Kečap možete zamijeniti senfom, ali gorušica je bogata natrijem pa koristite žličicu umjesto žlice.
Veličina porcije - veličina porcije je stalni problem u zapadnjačkoj prehrani, a sendviči nisu iznimka. Prosječni sendvič s puretinom od prije 20 godina sadržavao je oko 320 kalorija, prema Nacionalnom institutu za srce, pluća i krv. Današnji prosječni sendvič s puretinom može doseći nevjerojatnih 820 kalorija.
Zasićene masti - zasićene masti nalaze se u siru i mesu, a to su glavne komponente većine sendviča. Zapravo, 79 posto sendviča sadrži meso, perad ili ribu kao primarni nadjev, prema National Library of Medicine. Zamjenom sira rajčicama, zelenom salatom, kiselim krastavcima i drugim nadjevima te odabirom nemasnog svježeg mesa umjesto prerađenog mesa možete uvelike smanjiti količinu zasićenih masnoća u svom sendviču.
Novi komentar