« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
POSJET IRSKOJ

O'Bama u Irskoj pronašao izgubljeni apostrof

Obama je u Dublinu održao govor pred 30.000 ljudi, Irsku je napustio ranije zbog vulkanskog oblaka

Obama
Obama (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Irska

Na početku govora pred 30.000 ljudi u Dublinu američki predsjednik Barack Obama predstavio se kao "Barack Obama, od Moneygallskih O'Bama". "Ovdje sam kako bismo pronašli apostrof koji smo izgubili putem", našalio se američki predsjednik, čiji je 20-minutni govor često prekidan burnim pljeskom, ovacijama i smijehom.

Obama je govorio sa stepenica irske središnje banke, na pozornici ograđenoj pleksiglasom iz sigurnosnih razloga, a građani su kod dolaska na skup pregledavani s detektorima metala. Obama je u govoru naglasio stoljetnu, čvrstu povezanost Irske i Amerike, u kojoj čak 37 milijuna građana ima irske korijene, uključujući i njega - sina kenijskog oca i majke irsko-američkog podrijetla.

Naglasio je da osim krvnih veza "dvije zemlje povezuju povijest, osjećaji i prijateljske veze". Kazao je kako nikad jedan tako mali narod nije nadahnuo toliko toga u drugom narodu. "Irska je krv prolivena na našim ratištima... irski znoj gradio je naše gradove... uvijek je bilo malo zelenoga iza crvene, bijele i plave (zastava SAD-a)", rekao je Obama.

Obama je šesti američki predsjednik u službenom posjetu Irskoj, nakon Johna F. Kennedya 1963., Richarda Nixona 1970., Ronalda Reagana 1984., Billa Clintona 1995. i 2000., te Georgea W. Busha 2006.

Govoreći o gospodarskoj krizi kroz koju prolazi Irska, Obama je rekao da se Irska i prije suočavala s iskušenjima koje je podnijela i prevladala. "Mi smo ljudi, i Irci i Amerikanci, koji nikada ne prestaju zamišljati svjetliju budućnost... znam da će Irska uspjeti", ohrabrio je američki predsjednik svoje domaćine.

Obama je odao priznanje svima koji su neumorno radili kako bi se uspostavio mir u Sjevernoj Irskoj.

Njegov predak se 1850. iselio u SAD.

Predsjednik Obama i supruga Michelle ranije su posjetili selo Moneygall, u okrugu Offaly, gdje ih je dočekao Obamin daleki rođak Henry Healy (24), a mještani su Obamu pozdravili s oduševljenjem kao davno izgubljenog sina.

U selu s oko 300 stanovnika, koji su u čast posjeta američkog predsjednika obojali pročelja svojih kuća i okitili ih američkim zastavama, Obama je posjetio dom svog pra-pra-pradjeda Falmotha Kearneya, postolara koji je 1850. počeo novi život u SAD-u, oženio se s djevojkom iz Ohia i zasnovao obitelj na američkom Srednjem Zapadu.

Obama se uz irsko pivo Guinness družio s mještanima u seoskom Ollie Hayes pubu. Nazdravio je s irskim "Slainte" i uzeo dobar gutljaj piva, te inzistirao da on "uvijek plaća svoje piće", navodi The Irish Times. Tri bebe su dodane preko sigurnosne ograde kako bi se slikale s Obamom, a seoske žene su ga ljubile i grlile pod budnim okom agenata sigurnosti, navodi Reuters.

23.05.2011. 22:46:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Monarch Highlander
    23.05.2011. 23:45
    Ha,vidi se da mu je Irsko porijeklo.Crvenokos,blijedog lica i pjegav.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh