« Svijet
objavljeno prije 14 godina
OSNIVANJE FONDA

Obama obećao obnovu priobalja Meksičkog zaljeva

Obama je kritizirao BP za "bezobzirnost" i rekao će ta korporacija platiti za štetu što ju je duž obale Meksičkog zaljeva prouzročila nafta

(Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

nafta

,

Meksički zaljev

,

obnova

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je u svom prvom obraćanju naciji iz Ovalnog ureda iznio vladin plan otklanjanja posljedica divovske naftne mrlje u Meksičkom zaljevu, ističući odgovornost BP-a za naknadu svih šteta, te najavio dugoročne promjene u nadzoru nad naftnom industrijom i smanjivanje ovisnosti SAD o nafti.

Obama se obratio naciji u nastojanju da uvjeri Amerikance kako njegova administracija vlada ekološkom i ekonomskom krizom u Meksičkom zaljevu, gdje su milijuni tona nafte zagadili obale i ugrozili dvije ključne industrije u regiji - ribarstvo i turizam.

Istraživanje Gallup/USA Today u utorak je pokazalo da 71 posto Amerikanaca ne odobrava način na koji Obama upravlja ekološkom krizom u Meksičkom zaljevu. Nove službene procjene vladinih stručnjaka govore da je u more do sada isteklo čak do 540 milijuna litara nafte, što je 14 puta više od naftne mrlje iz havarije tankera Exxon Valdez kod Aljaske 1989.

"Borit ćemo se protiv ove naftne mrlje sa svime što imamo i koliko god dugo bude potrebno. Osigurat ćemo da BP plati za štetu koju je uzrokovao", rekao je Obama. "Učiniti ćemo sve što je potrebno kako bi se zaljevska obala i njezini stanovnici oporavili od te tragedije".

On je obećao obnovu priobalja Meksičkog zaljeva ne samo u stanje od prije eksplozije Deepwater Horizona, već takvu koja će vratiti unatrag desetljeća gospodarskog opadanja regije. Obama je najavio da će u srijedu, na sastanku s predsjednikom uprave BP-a Carl-Henric Svanbergom i glavnim direktorom Tony Haywardom tražiti da BP osnuje poseban fond za obnovu "s onoliko sredstava koliko je potrebno da se isplate naknade radnicima i poslovnim vlasnicima, koji su pretpjeli štetu kao rezultat bezobzirnosti kompanije".

Fond će imati nezavisnog upravitelja, najavio je. "Taj fond neće biti kontroliran od strane BP-a. Kako bi se osiguralo da se sva legitimna potraživanja isplaćuju pošteno i pravodobno, fond mora biti, i bit će upravljan neovisno, od treće strane", kazao je Obama. (hina/metro-portal)


16.06.2010. 08:16:30
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    mala_ivancica
    16.06.2010. 12:39
    "Učiniti ćemo sve što je potrebno kako bi se zaljevska obala i njezini stanovnici oporavili od te tragedije"... Ali što će se učiniti protiv svih tih silnih naftnih kompanija koje nije briga za ništa osim za profit? Lako im je kad se ovako nešto dogoditi upucavati silne pare za saniranje štete kad su puni ko brod!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh