« Svijet
objavljeno prije 14 godina
DVOSTRUKO VIŠE

U Meksički zaljev isteklo do 540 milijuna litara nafte

Dužnosnici američke vlade povećali su procjenu količine nafte koja istječe iz oštećene bušotine u Meksičkom zaljevu

(Metro World News)
Više o

SAD

,

nafta

,

ekološka katastrofa

,

Meksički zaljev

,

ras lanuf

Količina se kreće između 35,000 i 60,000 barela dnevno (5,5 do 9,5 milijuna litara), što je do 50 posto više od prethodne procjene. Nova procjena u goroj varijanti znači da je u proteklih 57 dana od eksplozije na platformi Deepwater Horizon u Meksički zaljev isteklo oko 540 milijuna litara nafte, što je 14 puta više nego kod havarije tankera Exxon Valdez ispred obale Aljaske 1989. godine.Vladina prethodna procjena, objavljena prošloga tjedna, bila je od 20.000 do 40.000 barela dnevno.

Promjena se "temelji na ažuriranim informacijama i znanstvenim procjenama", a donijeli su je ministar energetike Steven Chu, ministar unutarnjih poslova Ken Salazar i Marcia McNutt, predsjednica Tehničke skupine za protok nafte pri Nacionalnom zapovjedništvu za incident Deepwater Horizon, objavio je informacijski centar zapovjedništva.

>> British Petroleum priznao da je odgovoran za izlijevanje nafte

"Poboljšana procjena temelji se na većem broju i boljim podacima koji su sada dostupni", kaže se u izvješću. BP radi na tome da prikupi što više nafte iz oštećene bušotine, pomoću kupole spojene cijevima s tankerom na površini, u koji se sada crpi do 18.000 barela dnevno.

Informacijski centar Deepwater Horizon objavio je u utorak da BP priprema i drugu opciju koja može povećati crpljenje nafte na 20,000-28,000 barela dnevno, te čak na 50,000 barela do kraja lipnja. U utorak je udar groma izazvao požar na brodu koji crpi naftu s bušotine, pa je ono prekinuto na pet sati.

Američki predsjednik Barack Obama, koji je u utorak završio posjet Mississippiju, Alabami i Floridi gdje se uvjerio u napore koji se ulažu u obuzdavanje naftnog zagađenja, u srijedu će se u Bijeloj kući sastati s glavnim direktorom BP-a Tonyem Haywardom i članovima uprave te britanske korporacije.

U utorak navečer, po lokalnom vremenu, Obama će se putem televizije obratiti naciji iz Ovalnog ureda, pri čemu će iznijeti plan za rješavanje posljedica najgore naftne mrlje u povijesti SAD- a, najavio je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs. (hina/metro-portal)

16.06.2010. 08:07:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh