« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
ANKETA:

Obama gubi potporu

Bitka oko gorućeg pitanja reforme zdravstva prerasta u najteži ispit Obamine administracije

(Getty Images)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

američko gospodarstvo

,

američka reforma zdravstva

S rasplamsavanjem rasprave o reformi zdravstva u SAD-u potpora javnosti predsjedniku Baracku Obami po tom pitanju prvi je put pala ispod 50 posto, pokazalo je ispitivanje The Washington Posta i ABC News-a u ponedjeljak. Stope odobravanja za Obamu opadaju i na drugim gorućim pitanjima, kao što su stanje gospodarstva, nezaposlenost i proračunski deficit i druga. Ispitivanje je provedeno telefonski na uzorku od 1.001 odrasle osobe između 15. i 18. srpnja, uz marginu greške od +/- 3 posto.

Ukupna stopa odobravanja za Baracka Obamu ostaje visokih 59 posto, uz 37 posto onih koji ne odobravaju način na koji vodi zemlju. No, to je prvi put u Obaminih šest mjeseci u Bijeloj kući da mu je potpora u anketi Post/ABC-a pala ispod 60 posto, ali je u odnosu na lipanj manja za šest postotaka.

Obama je krenuo u provedbu predizbornih obećanja, uključujući i reformu zdravstva kao glavnog prioriteta na unutarnjem planu, unatoč lošem stanju gospodarstva, rastu deficira na više od bilijun dolara u ovoj godini i nastavku rasta nezaposlenosti. Bez obzira na uvjerljivu demokratsku većinu u Predstavničkom domu i Senatu, Obamin prijedlog reforme zdravstva nailazi na snažan otpor, uključujući i od dijela centrističkih demokrata, uz argumente da će predloženo uvođenje državnog zdravstvenog osiguranja povećati proračunski manjak, donijeti rast poreza i smanjiti kvalitetu zdravstvene skrbi.

Zdravstvena industrija u SAD-u iznosi 17 posto bruto društvenog proizvoda (oko 2,5 bilijuna dolara) i ugroženi su ogromni interesi koji su pokrenuli široku kampanju protivljenja reformi, kroz snažno lobiranje zastupnika, oglašavanja u medijima i javne prosvjede što, po anketi Post/ABC-a, utječe na javno mnijenje. Potpora za Obaminu reformu od travnja je pala s 57 na 49 posto, a broj onih koji ne odobravaju Obaminu reformu povećan je s 29 na 44 posto. Na upit o ukupnoj potpori za plan reforme zdravstva, 54 posto ispitanih ga podržava, a 43 posto je protiv.

Obama i demokratsko vodstvo u Kongresu žele da se do ljetne kongresne stanke 7. kolovoza donese zakon o zdravstvenom osiguranju, po kojem bi do 2015. godine zdravstveno osiguranje imalo 97 posto građana SAD-a, kojih je sada oko 47 milijuna neosigurano. Oporbeni republikanci i dio demokrata s centra, traži da se zakon ne donosi prebrzo, računajući da će dulja rasprava proširiti protivljenje reformi.

Samo 35 posto Amerikanaca podržalo bi drugi paket gospodarskih poticaja, povrh 787 milijardi dolara koliko je vlada već izdvojila za tu namjenu, dok je 61 posto protiv.

Kod vođenja gospodarstva, odobravanje za Obamu palo je na 52 s lipanjskih 56 posto, uz porast onih koji ne odobravaju njegove poteze s 41 na 46 posto. Kod pitanja deficita saveznog proračuna, potpora je pala na 43 posto s 48 u lipnju, a neodobravanje je naraslo na 49 posto, s 48 u lipnju. Trenutno samo 56 posto ispitanih iskazuje uvjerenost da će Obamin ekonomski program poboljšati stanje gospodarstva, prema 64 posto u lipnju i 72 posto u siječnju.

Republikanci tvrde da je Obamina reforma zdravstva 'socijalizam'

Predsjednik američke oporbene Republikanske stranke Michael Steele, u ponedjeljak je Obamin plan reforme zdravstva nazvao 'socijalizmom', optužujući ga da provodi opasan eksperiment koji će štetiti gospodarstvu i ostaviti milijune građana bez sadašnjeg zdravstvenog osiguranja.

Steel, predsjednik Republikanskog nacionalnog odbora, u svom je govoru u Nacionalnom press klubu u Washingtonu, također optužio predsjednicu Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi i čelnike ključnih kongresnih odbora, da su dio klike koja želi uvesti državnu zdravstvenu skrb u Americi.

"Obama-Pelosi žele izgraditi golemi, zatvoreni sustav zdravstvene skrbi u kojem odlučuje Washington. Republikanci žele poduprijeti otvoreni zdravstveni sustav u kojem pacijenti i liječnici donose odluke", rekao je Steele.

 

Republikanci u Kongresu optužuju Obamu da ugrožava američko zdravstvo i osiguravajuće kuće, s opasnim eksperimentom uvođenja birokratiziranog državnog zdravstvenog osiguranja. Steele je u svom govoru oštro napao prijedlog reforme, ističući da mu se protivi i dio demokrata.

"Mnogi demokrati izvan klike Obama-Pelosi-Reid-Waxman znaju da birači neće podržati takve nerazumne recepte za našu zdravstvenu skrb. I mi također. Zato republikance neće ništa zaustaviti da upozore birače na opasni eksperiment koji se događa u Washingtonu", rekao je Steel.

 

Republikanska stranka svoje opiranje reformi zdravstva izražava i poluminutnim TV oglasom nazvanim 'Veliki eksperiment', u kojem kritizira vladinu pomoć automobilskoj industriji i bankama kao 'najveći pohod rastrošnosti u američkoj povijesti', te upozorava na sličan 'opasan eksperiment s američkim zdravstvom'.

Industrija osiguranja, koja je '90-ih sudjelovala u blokiranju reforme zdravstva predsjednika Billa Clintona, također je pokrenula nacionalnu kampanju TV oglasa u kojima izražava potporu uvođenju univerzalnog zdravstvenog osiguranja i nudi osiguranje za ljude koji su već bolesni, no u oglasu se ne spominje snažno protivljenje te industrije stvaranju državnog fonda zdravstvenog osiguranja.

Izvor: Hina

20.07.2009. 21:21:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh