« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
JOŠ 22 TISUĆE

SAD povećava kopnenu vojsku

Iscrpljeni vojnici koji ratuju diljem svijeta trebaju zamjene, a NATO u isto vrijeme naglašava nužnost svog uspjeha u Afganistanu

Robert Gates
Robert Gates
Više o

SAD

,

Irak

,

NATO

,

Robert Gates

,

američka vojska

,

rat u Afganistanu

,

povećanje vojske

,

Jaap De Hoop Sheffer

Američki ministar obrane Robert Gates u ponedjeljak je objavio da namjerava povećati Kopnenu vojsku sa do 22.000 vojnika. Na tiskovnoj konferenciji u Pentagonu, Gates je objasnio da je svrha povećanja snaga ublažiti teškoće vojnika jer su mnogi od njih izloženi dugim smjenama u Iraku i Afganistanu.

Ministar Gates je to nazvao privremenim povećanjem planiranim u posljednje tri fiskalne godine, s kojim se broj pripadnika Kopnene vojske SAD povećava s 547 na najviše 569 tisuća vojnika.

Povećanjem se neće stvoriti nove borbene postrojbe, već ono treba pomoći zapovjednicima na terenu i vojničkim obiteljima kod kuće da se ublaži pritisak višestrukih smjena u ratnim zonama, rekao je Gates.

U isto vrijeme glavni tajnik NATO-a Jaap De Hoop Sheffer, na sastanku u Londonu upozorio je da bi se terorizam mogao proširiti diljem svijeta dožive li NATO-ove snage neuspjeh u Afganistanu u kojem je u zadnje vrijeme znatno narastao broj vojnih žrtava, osobito britanskih.

De Hoop Sheffer smatra da će, ode li NATO, Afganistan pasti u ruke talibanima. Po njegovim riječima, Al Kaida će "ponovno slobodno djelovati, a njezine su terorističke ambicije globalne", te dodao da oni koji vjeruju da se zemlje mogu same obraniti od terorizma "samo zabijaju glavu u pijesak".

Izvor: Hina

21.07.2009. 00:14:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh