« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
PANEUROPSKA UNIJA:

Nužno je organizirati novu konferenciju o BiH

U Banjoj Luci je usvojena Deklaracija kojom se traži sazivanje nove konferencije o BiH na kojoj bi se ta zemlja pravičnije uredila

Više o

SAD

,

EU

,

BiH

,

Valentin Inzko

,

Paneuropska unija BiH

,

Alain Terrenoire

,

Gerard Bokanovski

,

Alojz Peterle

"Bosna i Hercegovina kao dvoentitetski uređena zemlja a na temelju Daytonskog mirovnog sporazuma nema nikakve europske perspektive te je nužno čim prije krenuti u proces ustavnih promjena koje će zemlju učiniti pravednijom, učinkovitijom i samoodrživom", navodi se u Deklaraciji koja je u subotu usvojena na međunarodnoj konferenciji o budućnosti Bosne i Hercegovine u Banjoj Luci.

Naglašava se kako međunarodna zajednica, napose Europska unija koja ima veliku odgovornost prema BiH, treba zauzeti jasniji i čvršći stav o nužnosti promjene Ustava te "organizirati novu konferenciju o Bosni i Hercegovini koja će dati odgovore o temeljnim odrednicama novog Ustava".

Deklaracijom se također zahtijeva da EU i SAD učine sve da BiH "što prije bude primljena u euroatlanske integracije jer bi u protivnom mogle nastati teške posljedice u BiH koje bi mogle biti opasnost i za Europu".

Ova Deklaracija, kako je rečeno, bit će poslana u sjedište Europske unije, odnosno u Europski parlament, Europsku komisiju i Europsko vijeće, te svim veleposlanicima zemalja članica EU akreditiranim u BiH.

"Ako mi Europljani nismo u stanju riješiti problem Bosne i Hercegovine, onda Europa ne može biti sila na svjetskoj razini", Alain Terrenoire, predsjednik Međunarodne Paneuropske unije

Na konferenciji u Banjoj Luci, organiziranoj od strane Paneuropske unije BiH pod nazivom "Kuda idu Europa i BiH - između izolacije i integracije", za cjelodnevnih su se diskusija čule oštre zamjerke Europskoj uniji i međunarodnoj zajednici na pasivnosti glede stanja u BiH.

Predsjednik Međunarodne Paneuropske unije Alain Terrenoire je istaknuo kako su Europljani svojom neučinkovitošću pravili "teške greške u BiH".

Glavni tajnik Međunarodne Paneuropske unije Gerard Bokanovski je istaknuo kako proširenje na zemlje jugoistočne Europe "mora biti jasnije opredjeljenje Europske unije" no što je to sada slučaj.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko u svojem je istupu naglasio kako "Europa neće biti u cijelosti integrirana dok BiH i sve zemlje regije ne budu članice EU".

Zastupnik Europskog parlamenta i bivši slovenski premijer Alojz Peterle zauzeo se za "političke inovacije" glede BiH, a glavni tajnik Regionalnog vijeća za suradnju Hidajet Biščević je upozorio kako bi zadržavanja statusa quo u BiH "davalo povoda Bruxellesu da joj drži zatvorena vrata" za ulazak u EU. (hina/metro-portal)

26.09.2009. 19:38:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh