« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
druga strana

SAD davale Rusiji i Kini obavještajne podatke o Iranu

Obamina administracija dijelila je podatke o nuklearnom pogonu kako bi potaknula sankcije protiv Irana

(Wikipedia)
Više o

Barack Obama

,

CNN

,

Dmitrij Medvedev

,

iranski nuklearni program

,

SAD vs. Iran

Novi iranski nuklearni pogon izazvao je burne reakcije u svijetu, posebice u zapadnim zemljama, ali i otkrio neke informacije sa suprotne strane. Naime, na vidjelo je izašlo i da su Sjedinjene Američke Države neko vrijeme dijelile obavještajne podatke o iranskom drugom nuklearnom pogonu s Rusijom i Kinom, kaže se u CNN-ovoj subotnjoj vijesti nastaloj na temelju podataka od jednoga vladinog dužnosnika.

Prema tim podacima, američki predsjednik Barack Obama upotrijebio je obavještajne podatke kako bi nagovorio Rusiju i Kinu da pristanu na eventualne sankcije protiv Irana.

Obamina strategija gradnje koalicije s Kinom i Rusijom već je urodila plodom, rekao je taj neimenovani političar, jer je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev već dao nagovijestiti ruski pristanak na sankcije.

Medvedev je rekao da Rusija kao članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda s pravom veta, a suprotno svojem dosadašnjem ponašanju, podupire sankcije protiv Irana.

- Propadnu li sadašnje inicijative, treba razmisliti o drugim mehanizmima - rekao je ruski predsjednik nakon sastanka G20 u američkom gradu Pittsburghu i time najavio zaokret u politici prema Iranu. (hina/metro-portal)

26.09.2009. 17:46:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh