« Svijet
objavljeno prije 4 godine
NOVA NADA?

Novootkrivena mutacija najavljuje slabljenje koronavirusa?

Znanstvenici sa Sveučilišta u Arizoni pretpostavljaju da bi koronavirus mogao početi slabjeti

Fotografija vijesti
Više o

koronavirus

Znanstvenici su otkrili novu mutaciju koronavirusa koja sugerira da bi virus mogao oslabiti, što povezuju s promjenom koja je pronađena u virusu SARS 2003. godine.

Nova mutacija mogla bi pomoći imunološkom sustavu ljudi da se izbori s koronavirusom, saopćio je tim istraživača sa Sveučilišta u Arizoni. Slična mutacija obilježila je i ublažavanje epidemije SARS-a prije 17 godina, prenosi klix.ba.

Istraživači u Arizoni su testirali 382 uzorka pacijenata kod kojih je potvrđen koronavirus te su otkrili da u jednom uzorku nedostaje veliki dio genetskog materijala patogena. Naime, koronavirus se sastoji od 30.000 jedinica ribonukleinske kiseline (RNA), a u ovom uzorku utvrđeno je da nedostaje 81 jedinica.

"Ovi proteini nisu tu samo da bi se replicirali. Oni poboljšavaju virulenciju i suzbijaju imunološki sustav", kaže dr. Efrem Lim.

U usporedbi s onim što se dogodilo s virusom SARS, ovakvi pokazatelji slabljenja signaliziraju početak suzbijanja epidemije.

Iako je mutacija virusa za sada otkrivena samo kod jednog pacijenta u Arizoni, znanstvenici smatraju da postoji više ovakvih slučajeva. Više dokaza o mutacijama, kaže autor istraživanja, pomoglo bi pri razvoju cjepiva.

Istraživači su također usporedili koronavirus s HIV-om koji neprestano mutira. Ipak, istraživači sugeriraju da je Covid-19 "pouzdaniji" od HIV-a, što znanstvenicima također pruža veće šanse za razvoj cjepiva.

06.05.2020. 09:01:33
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    06.05.2020. 09:52
    valjda mu dolazi kraj,
  2. avatar
    Cranberry
    06.05.2020. 13:33
    Odlična vijest ljube pusaa
  3. avatar
    armando
    06.05.2020. 20:48
    da ljube i ja mislim da je ljeto kraj za njega cmokk
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh