« Svijet
objavljeno prije 14 godina
OSUDILI JE

Novinarka Helen Thomas povlači se zbog izjava protiv Izraela

Thomas od 1960. izvještava iz Bijele kuće, a povlačenje je objavila nakon negodovanja javnosti jer je rekla da se Židovi trebaju gubiti iz Palestine

Helen Thomas
Helen Thomas (Getty Images)
Više o

balzam za usne

,

gorivo cijene

Helen Thomas, 89-godišnja novinarka koja od 1960. izvješćuje iz Bijele kuće i sudjeluje na dnevnim brifinzima, u ponedjeljak je objavila da se povlači iz zbora novinara Bijele kuće, nakon osuda njezine izjave da se Židovi trebaju "gubiti iz Palestine".

Bijela kuća je prije toga oštro osudila izjavu novinarske veteranke, koja je također kazala da se Židovi iz Izraela trebaju vratiti kući u Poljsku, Njemačku i SAD, kao "uvredljive i za osudu".

Srednja škola Walt Whitman u Bethesdi, u predgrađu Washingtona, u nedjelju je otkazala predviđeni govor Helen Thomas maturantima, nakon što se video snimka njezinih komentara o Izraelcima i Palestincima pojavila na YouTubeu i izazvala negodovanje javnosti.

Thomas, kći libanonskih imigranata, pratila je Bijelu kuću gotovo pola stoljeća, najdulje kao šefica dopisništva agencije United Press International iz Washingtona, ali posljednjih desetak godina kao kolumnist za Hearst Newspapers.

Ona je dobro poznata američkim TV gledateljima, jer je godinama imala čast postaviti prvo pitanje na predsjedničkim konferencijama za tisak. Nakon što je postala kolumnist, Thomas je izgubila tu privilegiju, no i dalje je postavljala pitanja na brifinzima, u kojima je često kritizirala Izrael.

Tony Snow, pokojni glasnogovornik bivšeg predsjednika Georgea W. Busha, jednom joj je prigovorio da ima "gledište Hezbollaha", šiijitskog gerilskog pokreta u Libanonu.

Posljednji je puta oštro kritizirala Izrael u pitanjima glasnogovorniku Robertu Gibbsu o tome zašto Bijela kuća nije osudila izrelsko ubojstvo devet civila u turskoj humanitarnoj flotili za Gazu.

Thomas je 27. svibnja dala izjavu za portal RabbiLIVE.com. u kojoj je kazala za Palestince: "Zapamtite, ti ljudi su okupirani, to je njihova zemlja". U odgovoru na drugo pitanje, rekla je da Židovi koji žive u Izraelu, trebaju ići "kući...u Poljsku, Njemačku...Ameriku, i svugdje drugdje".

Video snimka se u tome trenutku zacrni, što je praćeno riječima komentatora web portala: "Šest milijuna Židova ubijeno je kod kuće u Njemačkoj i Poljskoj. Zna li Helen Thomas da su Židovi živjeli u Izraelu prije holokausta. Kako je moguće da Helen izvještava nepristrano?".

Nakon oštrih osuda njezine izjave, Thomas se ispričala, rekavši: "Duboko žalim zbog svojih prošlotjednih komentara o Izraelcima i Palestincima". No, snimka njezinih izjava tijekom vikenda je bila jedna od udarnih vijesti na blogovima i u televizijskim izvješćima u SAD-u. (hina/metro-portal)

07.06.2010. 20:58:09
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    07.06.2010. 21:49
    ne čudim se... kladim se da su joj cionisti zaprijetili pobiti cijelu obitelj :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh