« Svijet
objavljeno prije 14 godina
NOVI PLANOVI

EU priprema prijedlog za ukidanje blokade Gaze

Europski ministri vanjskih poslova razgovarat će o dopremi humanitarne pomoći, a Washington poručuje da traži nova rješenja

rachel corrie izrael brod gaza
rachel corrie izrael brod gaza (Getty Images)
Više o

izraelski napad

,

izrael gaza

,

Ning Feng

,

pilot serije

,

Pilotska revija

Vijeće EU-a koje čine ministri vanjskih poslova zemalja članica pokušat će 14. lipnja u Luxembourgu izraditi zajednički prijedlog za ukidanje blokade Pojasa Gaze, rekao je u ponedjeljak španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos.

Europski ministri razgovarat će o "planu za ukidanje izraelske blokade" kako bi "zajamčili dopremu humanitarne pomoći i promet dobara, ljudi i robe", kazao je Moratinos u razgovoru za javnu televiziju TVE.

Izvor u španjolskom ministarstvu vanjskih poslova istaknuo je da zasad "još nije utvrđen nikakav prijedlog". Španjolska do konca lipnja predsjeda EU-om.

Washington traži nova rješenja

Washington u međuvremenu traži "nova rješenja" za stanje u Gazi, rekao je u ponedjeljak u Egiptu američki potpredsjednik Joe Biden, tjedan dana nakon izraelskog napada na brodovlje s humanitarnom pomoći za tu enklavu pod izraelskom blokadom.

"S Egiptom i s našim partnerima iscrpno se dogovaramo o novim rješenjima za humanitarno, gospodarsko, sigurnosno i političko stanje u Gazi", rekao je Biden u priopćenju, ne navodeći druge pojedinosti o rješenjima.

Američki potpredsjednik je posjetio Šarm el-Šeik na obali Crvenoga mora, gdje je sat i pol razgovarao s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom. Bidenov posjet događa se tjedan dana nakon napada izraelskih komandosa u kojemu je devet osoba izgubilo život, na međunarodnu flotilu s humanitarnom pomoći koja je htjela probiti izraelsku blokadu Pojasa Gaze.

Ta je blokada bila glavna tema razgovora Mubaraka i Bidena, rekao je čelnik egipatske sigurnosne službe koji je usto kazao da će prijelaz u Rafahu ostati otvoren. Taj prijelaz, jedini u Pojasu Gaze koji ne kontrolira Izrael, ponovo je, po Mubarakovoj odluci, otvoren 1. lipnja za dopremu humanitarne pomoći i za prijelaz bolesnika. (hina/metro-portal)

07.06.2010. 21:34:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh