« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
POTRES

Novi Zeland se i dalje trese

Jaka podrhtavanja tla i snažan vjetar u Christchurchu ometaju napore na čišćenju ruševina, dan nakon velikog potresa

Novi Zeland potres
Novi Zeland potres (Getty Images)
Više o

Novi Zeland

,

potres

,

Christchurch

Jaka podrhtavanja tla i snažan vjetar u Christchurchu, drugom po veličini novozelandskom gradu, ometaju napore na čišćenju ruševina, dan nakon najgoreg potresa u zemlji u posljednjih 80 godina.

Christchurch i veliko okolno ruralno područje pogodio je u subotu ujutro jedan od najžešćih potresa u povijesti Novog Zelanda, jačine 7 po Richteru, uzrokujući velike štete ali je samo nekolicina ljudi ozlijeđena. Početne procjene štete kreću se oko dvije milijarde novozelanskih dolara (osam milijardi kuna).

Vlasti su nakon potresa proglasile izvanredno stanje koje je i dalje na snazi.

Podrhtavanja tla nakon glavnog potresa, od kojih je najjače bilo 5,1 stupnjeva po Richteru, uzrokuju daljnja urušavanja zgrada, a tome pridonosi i snažan vjetar brzine 130 kilometara na sat.

Opskrba električnom energijom ponovno je uspostavljena u 95 posto regije, a vodom u 80 posto regije. Međutim, voda nije sigurna za piće zbog kontaminacije iz puknutih kanalizacijskih cijevi.

Škole će biti zatvorene najmanje do srijede, dok se ne provjeri njihova sigurnost. Gradski i željeznički promet još nije u potpunosti uspostavljen zbog oštećenih prometnica. (hina/metro-portal)

05.09.2010. 11:40:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh