« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
TRENDOVI

Ulaganje u Afriku je "in"

Bob Geldof je u potrazi za čak milijardom dolara privatnog kapitala, a u svemu bi mu trebale pomoći njegove političke veze

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Bono Vox

,

Bob Geldof

,

Afrika

,

razvoj

,

pomoć

,

ulaganje

,

cvijeće u tegli

Već umorni od seksa, droge i rock'n'rolla, rock ikone 80-tih pronašle su novo uzbuđenje - privatni kapital. Prvo je pjevač grupe U2 Bono Vox postao partner u medijskom investitoru Elevation Partners, a sada je Bob Geldof u potrazi za milijardom dolara koje planira skupiti za fond privatnog kapitala namijenjen razvitku Afrike, koji će se zvati 8 Miles, saznaje Reuters.

Geldofova veza s afričkim kontinentom seže mnogo godina unatrag. Još od Live Aid-a koji je organizirao sredinom 1980-ih, pa sve do posljednjih godina kada uporno traži oprost duga afričkim zemljama i povećanje međunarodne pomoći. Njegovi brojni politički kontakti i veze trebali bi mu pomoći da u Afriku dovede investitore.

Afrika je dosljedno odvlačila ulaganja na svojem kontinentu. Sukobi, korupcija i siromaštva učinilu su Afriku nimalo atraktivnom za zapadna ulaganja u posljednjih nekoliko desetljeća, ali ipak postoji priličan broj ohrabrujućih znakova. Prema McKinsey Global Institutu realni bruto domaći proizvod u periodu od 2000. do 2008. raste 4,9 posto godišnje, duplo više nego 80-ih i 90-ih.

56022423.jpg
Bob Geldof

Objašnjenje za to djelomice leži u ponašanju velesile Kine. Kineska potreba za proizvodnjom robe izazvala je cijeli val ulaganja u afričke resurse i infrastrukturne projekte. I ostale industrije također su na dobitku. HSBC banka je odlučila slijediti primjer britanskog konkurenta  Barclays-a te je odlučila kupiti kontrolni udjel u Južnoafričkoj banci. Indijski Bharti Airtel upravo je potrošio blizu 11 milijardi dolara na kupnju telefonske kompanije Zain Afrika.

Geldof će investicije 8 Miles fundacije morati držati "čistijima od čistog". S obzirom na njegov profil i prošlost, svaka naznaka ofrljeg posla mogla bi mu uništiti sve izglede. Štoviše, nova pravila Europske unije o investicijskim fondovima mogla bi učiniti ulaganje u neke afričke zemlje vrlo zamršenim.

Ovo nije jedini fond koji žele iskoristiti gospodarski razvoj Afrike.  Ali, ako zaživi bit će to jedna od najvećih i najbolje povezanih fondova. Geldof je svakako u boljoj situaciji naspram svih ostalih koji se misle ubaciti u nešto slično.

05.09.2010. 12:26:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh