« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
STANJE I DALJE ALARMANTNO

Novi potres u Japanu, radijacija iz nuklearki ne prijeti ostatku svijeta

Japanska nuklearna kriza označena je na INES-u, međunarodnoj nuklearnoj ljestvici nesreća, od 1 do 7, brojem 6. Černobilska nesreća označena je brojem 7

Japan proživljava najteže razdoblje od Drugog svjetskog rata
Japan proživljava najteže razdoblje od Drugog svjetskog rata (Facebook)
Više o

Japan

,

potres

,

NE Krško

,

radijacija

Potres magnitude 6 po Richteru pogodio je u utorak Japan, i to je dosad jedan od najsnažnijih naknadnih udara koji su posljedica katastrofalnog potresa od petka, objavila je japanska televizija NHK, prenois Hina. Potres se osjetio i u glavnome gradu Tokiju, gdje su se zgrade ljuljale

Vlasti još nisu izdale upozorenje na mogućnost tsunamija. Nakon katastrofalnog potresa u petak Japan je pogodio i tsunami. U nesreći su izgubljene tisuće života, a ugrožena je sigurnost više japanskih nuklearnih elektrana, te pričinjena ogromna materijalna šteta.

Hrvatski stručnjaci stišavaju strasti

Hrvatsko nuklearno društvo izvijestilo je da nesreće u japanskim nuklearnim elektranama, izazvane potresom i tsunamijem, ne predstavljaju opasnost za ostatak svijeta te ističu da se slične nesreće ne mogu dogoditi u nuklearnoj elektrani Krško koja je u neposrednoj blizini hrvatske granice.

Nuklearni stručnjaci Zdenko Šimić i Davor Grgić uputili su danas Hini priopćenje u kojem detaljno analiziraju i pojašnjavaju uzroke japanske nuklearne tragedije, a situaciju na kraju uspoređuju i sa sigurnosti NE Krško za koju tvrde da je postrojenje iznimne sigurnosti i novijeg dizajna od 'nuklearki' u Japanu.

"NE Krško je napravljena tako da sigurno izdrži maksimalni potres koji se može pojaviti na lokaciji u vrlo rijetkom slučaju (frekvencija povrata 1 u 10000 godina). Za razliku od reaktora u Japanu Krško ima primarni i sekundarni rashladni krug i daleko veću zaštitnu zgradu koja može izdržati teže uvjete u unutrašnjosti kod bilo kakvih malo vjerojatnih poteškoća. Tome treba dodati i dobro održavanu opremu i trenirano osoblje koje je u stanju provesti i mjere savladavanja akcidenata iznad onih predviđenih projektom elektrane", ističu stručnjaci.

Dodaju da će neovisno o tome sva iskustva iz problema s japanskim nuklearnim elektranama pomno analizirati i ustanoviti njihovu eventualnu relevantnost u našem slučaju.

"Mada evidentno, valja istaknuti da kod nas nikakav tsunami ne može prijetiti NE Krško niti teorijski, a upravo je tsunami uzrokovao većinu problema u Japanu", navode u priopćenju.

Što se tiče tragedije u Japanu hrvatski stručnjaci ističu da ona predstavlja stanovitu opasnost za stanovništvo u neposrednoj okolini, jer ispuštena velika količina radioaktivnosti "ima ograničen potencijal za širenje".

Japanski nuklearni reaktori građeni su tako da izdrže potrese na razini koja je blizu potresa što se nedavno dogodio i to je dokazano uspješnom obustavom nuklearne reakcije u svim reaktorima koji su radili. No, nekoliko reaktora ima probleme vezane za odvođenje tzv. ostatne topline nakon tsunamija koji je bio dvostruko veći od dizajnom predviđenoga.

Stručnjaci ističu da mnogi detalji o tome što se dogodilo i dalje događa u japanskim reaktorima nisu poznati, zbog čega tehničko znanstvena analiza i sud nisu još mogući.

Iako je prema službenim podacima ovo do sada bila manja nesreća od one koja se 1979. dogodila u američkoj elektrani Otok tri milje, najnovija događanja imaju trend da posljedice u konačnici budu gore. No, ni u najgorem scenariju ovo ne bi trebalo slično nesreći u Černobilju, navodi se u priopćenju.

IAEA: Razina radijacije smanjena

Japanski podaci pokazuju da je razina radijacije jako pala u nuklearki oštećenoj u prošlotjednom potresu i tsunamiju, priopćila je u utorak Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA). IAEA navodi da je doza radijacije od 11,9 milisiverta na sat zabilježena na glavnom ulazu nuklearke Fukushima u utorak u 1 sat po srednjoeuropskom vremenu, a da je šest sati kasnije izmjereno 0,6 milisiverta.

Japanska nuklearna kriza označena je na INES-u, međunarodnoj nuklearnoj ljestvici nesreća, od 1 do 7, brojem 6. Černobilska nesreća označena je brojem 7. Japanska agencija za nuklearnu sigurnost nije potvrdila da je nuklearna kriza dosegla razinu 6.

15.03.2011. 18:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh