« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
BURE BARUTA

Sjeverna Afrika i Bliski istok - prosvjeda sve više, režimi sve brutalniji

"Revolucija protiv režima i tiranije se nastavlja", poručili su protivnici sirijskog režima

Prosvjedi u Jemenu
Prosvjedi u Jemenu (YouTube)
Više o

Gaza

,

Jemen

,

prosvjedi

,

Bliski istok

,

Damask

,

Oman

,

sjeverna Afrika

Val socijalnih i političkih prosvjeda i u utorak je zahvatio zemlje Magreba i Bliskog istoka, a autoritatni režimi ih, često i u krvi, pokušavaju ugušiti, javljaju svjetske agencije, prenosi Hina.

U Jemenu se nastavljaju prosvjedi protiv predsjednika Alija Abdulaha Saleha, a u Sani se mirni prosvjed, tzv. 'sit-in' koji traje od 21. veljače, pretvorio u golemi tabor. Vojnopolicijske snage su sada blokirale sve pristupe sveučilištu kako se broj prosvjednika ne bi dalje povećavao. U gradu Jufi, sjeveroistočno od Sane, pala je i prva žrtva. U sukobu s pristašama predsjednika Saleha smrtno je stradao prosvjednik.

U Gazi, pod kontrolom Hamasa, i na Zapadnoj obali, pod palestinskom upravom, okupilo se više desetaka Palestinaca tražeći kraj međupalestinske podjele. Palestinska mladež, koja se mobilizirala preko Twittera i Facebooka, uputila je poziv za "promjenu i jedinstvo", ističući da im je "dosta podjele među Palestincima".

U Omanu su u utorak prosvjedovali radnici državne naftne tvrtke Petroleum Development (PDO). Oko 300 radnika na naftnim i plinskim poljima stupilo je u štrajk tražeći veće plaće. Tvrde da su najlošije plaćeni naftni radnici u cijelom Perzijskom zaljevu. Nafta čini oko 70 posto prihoda Omana.

U Damasku, Siriji, prosvjednici su pozivali na slobodu, reforme i borbu protiv korupcije. Facebook stranica "sirijska revolucija protiv Bašara al-Asada 2011" privukla je više od 40.000 pristaša i na njoj se poziva na prosvjede 15. ožujka u "svim sirijskim gradovima".

"Revolucija protiv režima i tiranije se nastavlja", poručili su protivnici sirijskog režima.

15.03.2011. 19:06:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh