« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
SVIJET STREPI

Japan: Nuklearna katastrofa sve izglednija

Premijer Naoto Kan rekao je naciji u utorak ujutro da se radijacija već proširila iz reaktora te da "još uvijek postoji velika opasnost od daljnjeg oslobađanja radioaktivnog materijala"

Fukushima Daiichi
Fukushima Daiichi (YouTube)
Više o

Japan

,

tsunami

,

potres

,

nuklearka

,

Fukushima Daiichi

Japanska nuklearna kriza u utorak se pogoršala nakon treće eksplozije u četiri dana u nuklearki Fukushima Daiichi i požara koji je nakratko zahvatio skladište istrošenih gorivih šipki, pri čemu se oslobodila radijacija, izvijestili su japanski i američki mediji, prenosi Hina.

Dužnosnici tvrtke Tokyo Electric Power, vlasnika nuklearnog kompleksa, rekli su da su radioaktivne tvari emitirane nakon eksplozije koja se dogodila u 6,14 sati po lokalnom vremenu, na reaktoru 2. Eksplozija se dogodila blizu bazena za supresiju, u kojem se prikupljaju i hlade radioaktivni elementi iz kontejnera s reaktorom, rekli su dužnosnici. Izgleda da je eksplozija oštetila ventile i cijevi, te da je mogla otvoriti put za oslobađanje radioaktivnog materijala.

Premijer Naoto Kan rekao je naciji u utorak ujutro da se radijacija već proširila iz reaktora te da "još uvijek postoji velika opasnost od daljnjeg oslobađanja radioaktivnog materijala". On je savjetovao ljudima u promjeru 30 km oko elektrane da ostanu u kućama, te pozvao sunarodnjake na smirenost. Tokyo Electric, koji je tijekom vikenda rekao da u nuklearki Fukushima Daiichi radi 1400 ljudi, kazao je da je evakuirao sve osim 50 radnika. Premijer Kan odao je priznanje tim radnicima, rekavši da se "stavljaju u vrlo opasnu situaciju".

Iznad kompleksa je proglašena 30-kilometarska zona zabrane leta. Teškoće s reaktorom 2 su se pojavile dok se Tokyo Electric bori da stavi pod nadzor ultra zagrijane gorive šipke u reaktorima 1 i 3, poplavljujući ih morskom vodom, izvijestio je iz Japana The Washington Post. Utorak je započeo s požarom u bazenu s uskladištenim istrošenim gorivim šipkama, koji se nalazi u temeljima zgrade reaktora 4, isključenog radi inspekcije prije potresa u petak. Stručnjaci su kazali da je požar najvjerojatnije izbio zbog pada razine vode ili isušivanja bazena, što je izazvalo pregrijavanje šipki.

Radioaktivne tvari su se oslobodile zbog požara jer je struktura objekta oštećena u eksploziji jedinice 3 u ponedjeljak. Pola sata kasnije došlo je do eksplozije u jedinici 2. Stručnjaci kažu kako je, za razliku od ranijih eksplozija, koje su uništile vanjske oplate zgrada, ova mogla oštetiti dijelove zatvorenog sustava koji treba zarobiti radioaktivni materijal u slučaju nesreće.

Fukushima Daiichi

Eksplozija je uslijedila nakon pada tlaka u zatvorenom sustavu, i rasta radioaktivnosti izvan njega na više od osam puta od preporučenog limita koji ljudi mogu primiti u godinu dana, objavila je tvrtka Tokio Electric. Japanski vladini dužnosnici kasnije su rekli da ne znaju jesu li eksplozija ili požar izazvali porast radijacije. U zgradi reaktora 2 u ponedjeljak su otkazale četiri od pet pumpi koje su korištene za plavljenje reaktora morskom vodom, a i peta je nakratko prestala raditi. Kao rezultat toga, gorive šipke koje su obično prekrivene vodom, bile su potpuno izložene 140 minuta.

To je moglo imati teške posljedice, pogoršavajući djelomično taljenje reaktora, za koji većina stručnjaka vjeruje da se događa. Za usporedbu, u nesreći na američkoj nuklearki Otok tri milje, trebala su samo dva sata da se rastali polovica nuklearnog goriva elektrane.

Prema novinskoj agenciji Kyodo, peta pumpa kasnije je pokrenuta i morska voda pomiješana s borom ponovo je upumpana u reaktor, ali su u utorak ujutro gorive šipke i dalje bile izložene u duljini od 2,7 metara, što je manje od pola njihove ukupne duljine. Eksploziju u reaktoru 2, i reaktoru 1 u subotu izazvalo je nakupljanje vodika stvorenog pri reakciji koja se događa kada je legura cirkonija, omotana oko gorivih šipki, izložena pari od 1200 Celzija.

Satelitske fotografije kompleksa pokazuju hrpu krhotina na vrhu jedinica 1 i 3, što izaziva nove strahove oko stanja bazena s gorivim šipkama. To posebno vrijedi za jedinicu 1, gdje je po dizajnu General Electrica, taj bazen smješten iznad reaktora, a ispod vanjske strukture koja je uništena. U ožujku 2010., u šest bazena bilo je uskladišteno 1,760 tona istrošenog nuklearnog goriva, ili 84 posto kapaciteta, prema navodima Tokyo Electrica.

Niz teškoća u nuklearki Fukushima Daiichi počeo je u petak kada je razorni potres, magnitude 9 stupnjeva, doveo do isključenja elektrane iz elektroenergetske mreže, a potom su zbog tsunamija otkazali dizel generatori, pa je zatajio sustav za hlađenje koji priječi pregrijavanje reaktora. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) priopćila je u utorak da je Japan evakuirao 185.000 stanovnika iz gradova u okolici nuklearnog kompleksa.

Agencija navodi da je u evakuacijske centre oko nuklearki Fukushima Daiichi i Fukushima Daini upućeno 230.000 doza stabilnog joda. Jod još nije podijeljen stanovnicima, a riječ je o preventivnoj mjeri. Uzimanje stabilnog joda može spriječiti nakupljanja radioaktivnog joda-131 u štitnjači. Američka VII. flota objavila je u ponedjeljak da je 17 pripadnika njezinih snaga, stacioniranih na moru 160 km od nuklearke Fukushima Daiichi, došlo u kontakt s radioaktivnom kontaminacijom, zbog čege su prerazmješteni njezini brodovi i letjelice. Kod posada tri helikoptera koji su se vratili na nosač zrakoplova USS Ronald Reagan, nakon spasilačke misije blizu grada Sendaija, izmjerena je niska razina radioaktivnosti, koja je uklonjena pranjem vodom i sapunom.

15.03.2011. 15:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh