« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
AFERA SNOWDEN

Novi Hladni rat zbog zviždača?

SAD su žestoko kritizirale odluku Kremlja da "zviždaču" Edwardu Snowdenu pruži politički azil

Snowden je zahladio odnose SAD i Rusije
Snowden je zahladio odnose SAD i Rusije (Arhiva)
Više o

SAD

,

Rusija

,

Zviždač

,

hladni rat

,

Edward Snowden

"Mi smo jako razočarani činjenicom da je ruska vlada načinila ovaj korak unatoč našim, kako otvorenim, tako i povjerljivim upitima", poručio je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney. To je prva službena reakcija na vijest kako su  "zviždaču" Edwardu Snowdenu, nakon višetjednog boravka u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjvo, ruske vlasti odobrile zahtjev za privremenim političkim azilom.

"Ovo u svakom slučaju nije pozitivan razvoj događaja", rekao je Carney koji je u istom dahu doveo u pitanje i planirani susret američkog predsjednika Baracka Obame s ruskim kolegom po položaju Vladimirom Putinom sljedećeg mjeseca. "Američki predsjednik razmatra svrsishodnost jednog ovakvog susreta u ovom trenutku", poručila je Bijela kuća.

"Nevažna stvar"

Kremlj je izručivanje odbijao pozivajući se na činjenicu da između Rusije i SAD-a ne postoji ugovor koji bi omogućavao takav postupak. Snowden je u nekoliko navrata od početka lipnja svjetskim medijima dostavljao povjerljive podatke koji se odnose na postupke prisluškivanja internetske komunikacije od strane američke tajne službe NSU.Kremlj istodobno "spušta loptu" i pokušava smanjiti značaj slučaja Snowden.

"To je prilično nevažna stvar koja neće imati nikakvog utjecaja na rusko-američke odnose", rekao je Putinov vanjskopolitički savjetnik Juri Ušakov. Sam Putin je prije nekoliko tjedana dao na znanje da će Snowden dobiti azil jedino ako prestane s "aktivnostima koje škode SAD-u". Washington je u više navrata od Moskve tražio Snowdenovo izručenje kako bi mu se sudilo zbog veleizdaje te je čak "obećao" da Snowden neće biti osuđen na smrt.

Wikileaks se brine o Snowdenu

"On može u Rusiji živjeti gdje god mu se prohtje", rekao je Snowdenov ruski odvjetnik Anatolij Kučarena koji je dodao kako njegov štićenik "nema namjeru pobjeći u Latinsku Ameriku". Organizacija Wikileaks, koja stoji iza mnogih spektakularnih akcija otkrivanja američkih državnih tajni, je objavila kako se Snowden nalazi "u okrilju" njihove djelatnice Sarah Harrison koja se o "zviždaču godine", kako ga je prozvala jedna njemačka udruga, brinula još na početku bijega pred američkim vlastima.

Nekadašnji djelatnik američkih tajnih službi Snowden je krajem lipnja "zapeo" u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo nakon što je propao njegov pokušaj bijega u jednu od latinskoameričkih zemalja. Nakon što su mu u četvrtak ruske vlasti nakon nekoliko tjedana razmatranja pružile politički azil, Snowden se taksijem odvezao "u nepoznatom smjeru".

04.08.2013. 08:15:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    bree brooks
    08.08.2013. 08:22
    pa hladni rat nikada nije prestao...samo se prigušio...SAD želi vladati svijetom bez iole ozbiljnijeg takmaca a Rusija im je ozbiljna smetnja u tome...sve je jasno...ili će amerika prihvatiti konačno da nemože uvijek biti svakom loncu poklopac ili ćemo doći u situaciju nuklearnog rata kad tad...
  2. avatar
    eh
    27.03.2014. 11:35
    To uzima svoj slučaj protiv čovjeka na miru, nakon što Uprava tranzitna sigurnost zračnog maršala Robert MacLean, ukupno ceste do najboljeg sudom. Dakle, držati na, jer ćemo iza krme ispod otvora Cottontail uz najviše prozračne uprave zauvijek.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh