Metro-portal.hr

objavljeno 04.08.2013. 08:15:00
AFERA SNOWDEN

Novi Hladni rat zbog zviždača?

SAD su žestoko kritizirale odluku Kremlja da "zviždaču" Edwardu Snowdenu pruži politički azil

Snowden je zahladio odnose SAD i Rusije
Snowden je zahladio odnose SAD i Rusije (Arhiva)

"Mi smo jako razočarani činjenicom da je ruska vlada načinila ovaj korak unatoč našim, kako otvorenim, tako i povjerljivim upitima", poručio je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney. To je prva službena reakcija na vijest kako su  "zviždaču" Edwardu Snowdenu, nakon višetjednog boravka u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjvo, ruske vlasti odobrile zahtjev za privremenim političkim azilom.

"Ovo u svakom slučaju nije pozitivan razvoj događaja", rekao je Carney koji je u istom dahu doveo u pitanje i planirani susret američkog predsjednika Baracka Obame s ruskim kolegom po položaju Vladimirom Putinom sljedećeg mjeseca. "Američki predsjednik razmatra svrsishodnost jednog ovakvog susreta u ovom trenutku", poručila je Bijela kuća.

"Nevažna stvar"

Kremlj je izručivanje odbijao pozivajući se na činjenicu da između Rusije i SAD-a ne postoji ugovor koji bi omogućavao takav postupak. Snowden je u nekoliko navrata od početka lipnja svjetskim medijima dostavljao povjerljive podatke koji se odnose na postupke prisluškivanja internetske komunikacije od strane američke tajne službe NSU.Kremlj istodobno "spušta loptu" i pokušava smanjiti značaj slučaja Snowden.

"To je prilično nevažna stvar koja neće imati nikakvog utjecaja na rusko-američke odnose", rekao je Putinov vanjskopolitički savjetnik Juri Ušakov. Sam Putin je prije nekoliko tjedana dao na znanje da će Snowden dobiti azil jedino ako prestane s "aktivnostima koje škode SAD-u". Washington je u više navrata od Moskve tražio Snowdenovo izručenje kako bi mu se sudilo zbog veleizdaje te je čak "obećao" da Snowden neće biti osuđen na smrt.

Wikileaks se brine o Snowdenu

"On može u Rusiji živjeti gdje god mu se prohtje", rekao je Snowdenov ruski odvjetnik Anatolij Kučarena koji je dodao kako njegov štićenik "nema namjeru pobjeći u Latinsku Ameriku". Organizacija Wikileaks, koja stoji iza mnogih spektakularnih akcija otkrivanja američkih državnih tajni, je objavila kako se Snowden nalazi "u okrilju" njihove djelatnice Sarah Harrison koja se o "zviždaču godine", kako ga je prozvala jedna njemačka udruga, brinula još na početku bijega pred američkim vlastima.

Nekadašnji djelatnik američkih tajnih službi Snowden je krajem lipnja "zapeo" u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo nakon što je propao njegov pokušaj bijega u jednu od latinskoameričkih zemalja. Nakon što su mu u četvrtak ruske vlasti nakon nekoliko tjedana razmatranja pružile politički azil, Snowden se taksijem odvezao "u nepoznatom smjeru".

04.08.2013. 08:15:00
http://metro-portal.hr/novi-hladni-rat-zbog-zvizdaca/79663/