« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
ZAOŠTRAVANJE

Nove sankcije EU Rusiji od četvrtka

Zemlje Europske unije u utorak su postigle dogovor o gospodarskim sankcijama Rusiji koje će se ponovno razmotriti nakon tromjesečnog razdoblja

Putinu se sužava manevarski prostor
Putinu se sužava manevarski prostor (Arhiva)
Više o

EU

,

Rusija

,

sankcije

EU uvodi nove sankcije Rusiji, a posebno su na meti banke kojima će se ograničiti pristup financijskim tržištima, doznaje se iz diplomatskih izvora. Najnovije sankcije EU-a trebale bi stupiti na snagu u četvrtak, dodali su diplomati.

Radi se o prvoj velikoj seriji ekonomskih sankcija protiv Rusije čiji je cilj natjerati predsjednika Vladimira Putina da prestane s potporom tvrtkama koje destabiliziraju Ukrajinu.

'Postignut je politički dogovor o seriji ekonomskih sankcija' tijekom sastanka veleposlanika 28 zemalja članica, rekla je glasnogovornica diplomatske službe EU-a.

Sporazumom se blokira pristup financijskim tržištima EU-a, zabranjuje se prodaja oružja, osjetljive tehnologija u domeni energetike i proizvodi kojima je svrha dvostruka, i civilna i vojna.

EU je odlučila blokirati i imovinu četiri ruska poslovna čovjeka bliska Putinu koji su optuženi da su izvukli korist iz aneksije Krima ili aktivno podupirali destabilizaciju istoka Ukrajine. Njihova imena još uvijek nisu poznata, a bit će objavljena u srijedu.

Sjedinjene Države također pripremaju novu seriju sankcija protiv Rusije, prenosi AFP američkog državnog tajnika Johna Kerryja.

30.07.2014. 08:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh