« Svijet
objavljeno prije 14 godina
UVJERILA OBAMU

Nova australska premijerka za daljnji angažman u Afganistanu

Julia Gillard odbacila je nagađanja o povlačenju australskih snaga iz Afganistana i Baracku Obami dala punu potporu

Julia Gillard
Julia Gillard (Getty Images)
Više o

Afganistan

,

kuran spaljivanje

,

omega-6 masne kiseline

,

koncert za Japan

,

rupa

Nova australska premijerka Julia Gillard izjavila je u petak kako je u svom prvom telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Barackom Obamom izrazila spremnost Australije da nastavi svoj vojni angažman u Afganistanu.

Neki su promatrači spekulirali o mogućnosti da premijerka Gillard zatraži ranije povlačenje australskih snaga iz Afganistana, koje broje 1.500 ljudi, s obzirom na pad popularnosti vojnog angažmana u toj zemlji.

"Uvjerila sam predsjednika Obamu da će se moje stajalište u vezi Afganistana nadovezati na ono koje je zauzela australska vlada", kazala je premijerka u petak, manje od 24 sata nakon što je položila prisegu kao prva žena u Australiji koja je preuzela dužnost premijera.

>> Julia Gillard postala prva premijerka Australije

"Potpuno podupirem postojeće raspoređivanje snaga i rekla sam predsjedniku Obami kako može očekivati nastavak australskih napora u Afganistanu", dodala je premijerka.

Bijela kuća objavila je pak kako je Obama u razgovoru "pozdravio poseban savez između SAD-a i Australije te zajedničke interese, vrijednosti i veze koje ga podupiru".

>> Obama naredio slanje pojačanja u Afganistan

Međunarodne snage u Afganistanu, predvođene SAD-om, bore se održati odgovarajuću snagu s obzirom da potpora skoro devetogodišnjem ratu postupno slabi diljem SAD-a i Europe.

Australija je zemlja koja daje najveći broj snaga među zemljama koje nisu u NATO-u, no odbija bilo kakva daljnja povećanja snaga otkako je prije godinu dana povećala njihov broj za 450 vojnika. (hina/metro-portal)

25.06.2010. 09:51:41
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    emin
    25.06.2010. 12:20
    Ocigledan primjer poltronizma ne promisljenosti i tipicni primjera ne znanja politicara koji donose ne adekventne odluke.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh