« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 dan i 20 sati
NE ZABORAVITE

Noćas se (opet!) mijenja sat... zimsko radno vrijeme, ekipa...

Jedna od glavnih karakteristika zimskog radnog vremena je pomicanje radnog početka i završetka bliže dnevnim satima

I evo ga opet...
I evo ga opet... (Arhiva)
Više o

pomicanje sata

,

zimsko radno vrijeme

,

pomicanje sata 2024

Zimsko radno vrijeme predstavlja prilagodbu radnog vremena tijekom zimskih mjeseci kako bi se bolje iskoristili kraći dani i prilagodilo radne uvjete vremenskim prilikama. Ovaj koncept poznat je u mnogim sektorima, posebice u onima gdje su radne aktivnosti povezane s dnevnom svjetlošću ili vremenskim uvjetima, poput građevinskog sektora, poljoprivrede i transporta.

Jedna od glavnih karakteristika zimskog radnog vremena je pomicanje radnog početka i završetka bliže dnevnim satima, kako bi se rad obavljao dok ima prirodnog svjetla. To ne samo da omogućuje bolju vidljivost i sigurnost, već smanjuje i troškove energije jer se koristi manje umjetne rasvjete i grijanja. Primjerice, u građevinskoj industriji zimsko radno vrijeme često počinje ranije ujutro, a završava ranije poslijepodne, kako bi radnici izbjegli hladnije večernje sate i smanjili izloženost hladnim uvjetima.

Uz sektore poput građevine, određene urede i tvrtke također mogu prilagoditi svoje radno vrijeme. Radno vrijeme u zimskim mjesecima može utjecati i na produktivnost zaposlenika - promjena vremena omogućuje zaposlenicima da se ranije vrate kući, što mnogi cijene zbog sigurnosti i komfora. Takva prilagodba posebno je korisna u nordijskim zemljama, gdje zimski dani mogu trajati vrlo kratko.

Osim u radnom okruženju, promjena na zimsko radno vrijeme povezana je i s prelaskom na zimsko računanje vremena (pomicanjem sata unatrag u listopadu), što mnogi osjećaju na kvaliteti sna i općem raspoloženju. Naime, zimsko računanje vremena omogućuje da se jutarnji sati osvijetle ranije, ali također znači da večernji sati padaju u mrak, što kod nekih ljudi može izazvati osjećaj umora i smanjenje motivacije za aktivnost nakon posla.

Usprkos prilagodljivosti, nije svima omogućeno zimsko radno vrijeme, a kritičari naglašavaju kako bi fleksibilniji pristup mogao dodatno olakšati radne uvjete i smanjiti sezonski stres. U konačnici, zimsko radno vrijeme, prilagođeno prema mogućnostima poslodavaca i potrebama radnika, može povećati sigurnost, smanjiti stres te omogućiti produktivniji i zdraviji rad tijekom zimskih mjeseci.

26.10.2024. 14:19:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    26.10.2024. 19:11
    Joj
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh