« Život
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
NASA PRODAJE NOVINE

Njemački znanstvenici vratili Zemlju na staru putanju

Vrhunski njemački znanstvenici tvrdnje NASE da je čileanski potres skratio dan i pomaknuo os Zemlje odbacili su kao besmislice

(Wikipedia)
Više o

NASA

,

potres Čile

,

Zemljina os

Nakon masivnog potresa koji je u Čileu usmrtio više od 800 osoba znanstvenici NASA-e izjavili su kako je došlo do pomicanja kontinentalnih masa uzduž i poprijeko planeta što je izazvalo pomak Zemljine osi za oko 8 centimetara te skratilo dan za mali djelić sekunde.

No, znanstvenu 'debatu' o toje teoriji nije trebalo čekati dugo. Njemački znanstvenici objavili su kako su tvrdnje njihovih kolega iz NASA-e potpuno neutemeljene i time načelno 'vratili' Zemlju na staru poziciju jer iz NASA-e zaista nije stigao odgovor koji bi učvrstio ranije tvrdnje.

Znanstvenik koji je prvi iznio teoriju o pomicanju osi i skraćivanju dana je Richard Gross no njegove tvrdnje Nijemci su odbacili rekavši kako za njih nema nikakvih realnih potvrda što je u načelu istina jer se Grossova tvrdnja bazira isključivo na računalnom modelu, a ne znastvenim mjerenjima, javio je Bild.

Profesor Rainer Kind s njemačkog Istraživačkog centra za geoznanosti u Potsdamu izjavio je kako su "tvrdnje o pomicanju osi i skraćivanju dana vrlo sumnjive jer bi primjerice do pomaka osi zbog potresa moglo doći, ali bi on bio toliko malen da bi ga bilo gotovo nemoguće izmjeriti." Dodao je i kako se o ranijim tvrdnjama o pomacima osi zbog potresa u znastvenim krugovima još uvijek vode rasprave iako o njima ima više podataka nego o posljedicama čileanskog potresa.

S profesorom Kindom složio se i kolega Karl-Heinz Glassmeier iz Njemačke udruge geofizičara (Deutschen Geophysikalischen Gesellschaft) koji je slikovito izjavio kako se kad je pročitao tvrdnje iz NASA-e "u nevjerici lupio rukom po čelu".

"NASA ovim tvrdnjama može samo prodavati novine. Pomak osi od osam centimetara je jednostavno nevjerojatan i ne može ga se potvrditi", izjavio je Glassmeier

To potvrđuje i doktor Mojib Latif s Instituta Leibniz za marinske znanosti u Kielu.

"Za nagib Zemljine osi najodgovornija su druga velika tijela u Sunčevom sustavu odnosno njihova gravitacija, posebice velikih planeta. Potres, makar jačine kao ovaj u Čileu to ne može promijeniti", kaže dr. Latif.

Profesor Kind je dodao kako je nemoguće da potres, ma koliko jak bio, pomakne os planeta toliko mjerljivo kako tvrde u NASA-i. To bi, prema njegovim riječima, bilo moguće samo uz neki vanjski utjecaj, primjerice udarom asteroida, ali u tom slučaju uništenje kojem bi svjedočili bilo bi toliko da se nitko ne bi brinuo je li os pomaknuta 8 milimetara ili 8 centimetara, zaključuje Kind.

08.03.2010. 12:54:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh