« Život
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Nizozemski Vrhovni sud odobrio uzgoj marihuane u svrhu liječenja

"Nezakonita radnja može se dopustiti u stanju nužde"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

marihuana

,

Nizozemska

Vrhovni sud u Nizozemskoj potvrdio je u utorak odluku prizivnog suda prema kojoj se bolesniku oboljelom od multiple skleroze dopušta da uzgaja marihuanu kako bi lakše podnosio bolove.

Sud je ocijenio da "iznimne okolnosti" mogu dovesti do toga da se "nezakonita radnja može dopustiti ako se čini u stanju nužde". "Stanje nužde je utvrđeno", ističe sud.

Državno tužiteljstvo je razmatralo žalbu na odluku prizivnog suda u Leeuwardenu koji je 10. listopada 2006. odobrio bolesniku oboljelom od multiple skleroze da uzgaja marihuanu.

Kako navodi tužiteljstvo, ta odluka, prva takva u Nizozemskoj, ugrožava takozvanu politiku tolerancije u Nizozemskoj u svezi s uživanjem lakih droga.

Prodaja i konzumiranje manjih količina marihuane dopušta se u kafeima s licencijom ili coffee-shopovima, ali su uzgoj i trgovina te droge zabranjeni.

Wim Moorlag, pedesetogodišnji Nizozemac je rekao da ne može kupovati marihuanu u coffee-shopovima jer može sadržavati gljivice i bakterije pogubne za njegovo zdravlje.

Coffe-shopovi su jedina mjesta na kojima osobe starije od 18 godina mogu kupiti pet grama marihuane na dan. Nizozemci mogu posjedovati 30 g marihuane za osobnu uporabu a da time ne krše zakon. Nizozemske vlasti dopuštaju uzgoj najviše pet stabljika marihuane. (HINA)

16.09.2008. 21:44:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh