« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
GENOCID

Nizozemski vojni sud odlučuje o odgovornosti za Srebrenicu

Kaznena prijava podnesena je protiv bivšeg zapovjednika nizozemskog bataljuna Thoma Karremansa, njegova zamjenika Roba Frankena i časnika B. J. Oosterveena

Fotografija vijesti
Više o

Srebrenica

,

Ujedinjeni narodi

,

Majke Srebrenice

Zbog činjenice da nisu spriječili masovne zločine nad Bošnjacima u Srebrenici koje su počinile postrojbe pod vodstvom Ratka Mladića u ljeto 1995. godine, članovi obitelji žrtava poručile su kako razmišljaju o podizanju optužnice protiv trojice časnika mirovnih snaga UN-a, javlja Hina.

Prevoditelj Ujedinjenih naroda Hasan Nuhanović iz Srebrenice, koji je u masakru izgubio oca, majku i mlađeg brata, te obitelj Rize Mustafića kojega su ubile srpske snage iako je bio zaposlen kod nizozemskog bataljuna zaštitnih snaga Ujedinjenih naroda i koji su uputili tužbu tvrde da je nizozemska vlada odgovorna za neuspjeh snaga koje su djelovale pod mandatom UN-a kako bi zaštitile članove njihove obitelji ubijene u srpnju 1995. godine.

"Prijavu smo podnijeli vojnom tužiteljstvu u Arnhemu u Nizozemskoj, uz pomoć naše pravne zastupnice gospođe Liesbeth Zegveld u vrijeme kada je Apelacijsko vijeće Okružnog suda u Haagu još uvijek odlučivalo o našoj žalbi u građanskoj parnici protiv države Nizozemske. Državu Nizozemsku smo tužili iz istog razloga zbog kojeg smo podnijeli i kaznenu prijavu protiv trojice časnika", rekao je Nuhanović za medije u BiH.

Kaznena prijava podnesena je protiv bivšeg zapovjednika nizozemskog bataljuna Thoma Karremansa, njegova zamjenika Roba Frankena i časnika B. J. Oosterveena.

Vojno tužiteljstvo u Arnhemu odgovorilo je pravnici Zegvald da su okončali istragu a sada će se predmet dostaviti Izvanraspravnom vijeću koje treba donijeti odluku postoji li osnova za podizanje optužnice.

Apelacijsko vijeće Okružnog suda u Haagu, donijelo je 5. srpnja prošle godine presudu kojom se država Nizozemske proglašava odgovornom za smrt trojice Bošnjaka u vrijeme najtežeg ratnog zločina na području Europe nakon Drugoga svjetskog rata iz srpnja 1995. godine.

12.01.2012. 20:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh