« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
UZ BOK PUŠENJU

Nizak IQ jedan je od glavnih uzroka bolesti srca

Istraživanja pokazuju da na zdravlje srca najviše utječu pušenje, IQ, niska primanja, visok krvni tlak i malo fizičke aktivnosti

(Dreamstime)
Više o

pušenje

,

zdravlje

,

rizični faktori

,

bolesti srca

,

inteligencija

,

srčane bolesti

,

kvocijent inteligencije

,

IQ

Niži kvocijent inteligencije povezan je s višom stopom bolesti srca i smrti, i mnogo je važniji pokazatelj rizika od bilo kojeg drugog faktora osim pušenja. Pokazalo je to nedavno istraživanje znanstvenika britanskog Zdravstvenog vijeća za istraživanje (Medical Research Council - MRC), objavljeno u časopisu European Journal of Cardiovascular Prevention.

Svaki podatak vezan uz bolesti srca vrlo je važan s obzirom da se zna da su srčane bolesti vodeći uzrok smrti u Europi, SAD-u i većini razvijenih zemalja.

Znanstvenici su u svojoj studiji obradili podatke 1.145 muškaraca i žena u dobi od oko 55 godina i pratili ih tijekom 20 godina. Pomoću tih podataka odredili su prvih pet rizičnih faktora za bolesti srca: pušenje, IQ, niska primanja, visok krvni tlak i malo fizičke aktivnosti.

Otprije je poznato da su ljudi sa slabijim obrazovanjem i nižim primanjima skloniji bolestima, i to zbog ograničenog pristupa zdravstvenoj njezi i lošijih uvjeta života. Voditelj istraživanja David Batty kaže da postoji nekoliko razloga zašto niži IQ može povećati rizik od bolesti srca.

Mnogo zavisi o pristupu osobe zdravlju. Naime, oni koji ignoriraju ili ne razumiju savjete o dobrobitima prestanka pušenja ili zdrave prehrane i vježbanja, imaju veći rizik od oboljenja.

No, Betty napominje da postoji mogućnost da se IQ u tom smislu poveća. I ostali stručnjaci se slažu da je vrlo važan utjecaj javnog zdravlja - kampanje o zdravlju trebaju se usredotočiti na bolje i jednostavnije predočavanje svih rizika koji ugrožavaju zdravlje srca.

10.02.2010. 17:58:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh