« Život
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
NOVA NADA

Nikako smršaviti? Probajte procedurom uklanjanja želuca kroz usta

Jedna pacijentica iz Kalifornije podvrgnula se proceduri kojom joj je odstranjeno 80 posto želuca kroz usta, uz minimalan rizik

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

pretilost

,

debljina

,

mršavljenje

,

operacija

,

želudac

,

Gina Lollobrigida

Kirurzi iz San Diego medicinskog centra pri Sveučilištu Kalifornija, izveli su prstenastu gastrektomiju na pacijentici Connie Harris koja se vrlo dobro oporavlja. "Uklonili smo 80 posto želuca kako bi stvorili osjećaj sitosti i stimulirali pacijenticu da počne mršaviti", objašnjava dr. Santiago Horgan.

>> Hipnoterapija - mršavljenje u snu

Ovaj tip gastrektomije omogućava pacijentu da izgubi od jednu do dvije kg svaki tjedan nakon operacije. Prije operacije, 61-godišnja Harris težila je skoro 90 kg na visinu od samo 162 cm. Dosta težine izgubila je i prije operacije jer je bila na tekućoj dijeti, a sada, poslije procedure, teži 79 kg. "U jednom trenutku priznate si da sve dijete koje ste probali ne funkcioniraju. Mislim da je ovaj postupak budućnost i moći će pomoći mnogima koji pate od pretilosti", dodaje Harris koja je na dijetama od 7 godine života.

Prstenasta gastrektomija uključije dvije minimalno invazivne tehnike - laparoskopsku kirurgiju i translumentalnu endoskopsku kirurgiju - a objema je cilj redukcija ožiljaka. Pet malih rezova načini se na trbuhu kako bi se umetnuli instrumenti, a kirurzi koriste endoskop kako bi došli do želuca kroz usta i izvukli odstranjeni dio. "Na ovaj način postigli smo da operacija ne ostavlja nikakve ožiljke, a pacijenti ne osjećaju bol. Također su manje šanse da dođe do infekcija ili bruha", objašnjava Horgan.

15.08.2010. 14:09:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh