« Putovanja
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
BIG APPLE

New York - 5 atrakcija koje najčešće viđamo u filmovima

SLIKE - Upoznajte pet najvažnijih mjesta u New Yorku kroz filmove koji su na njima snimani

Central Park
Central Park (Ned Ehrbar, Metro World News)
Više o

New York

,

putovanje

,

Brooklyn

,

kip slobode

,

najbolja putovanja

,

putovanje u ameriku

,

znamenitosti

U New Yorku je snimljeno više stotina filmova i serija, od Kuma do Seksa i grada. Među lokacijama koje su u Velikoj jabuci doista nezaobilazne, kako za posjetitelje, tako za filmaše su:

1. Nemogući susret - Brooklyn Bridge

Most koji povezuje Brooklyn i Manhattan jedan je od najvećih simbola New Yorka uopće. Šetnja preko mosta pruža odličan pogled na nebodere i financijsko središte New Yorka, ali ništa manje zanimljiva nije ni konstrukcija samog mosta koji je dovršen davne 1883. Dugačak je 1825 metara i svakoga dana preko njega prođe oko 150.000 automobila. Središnji dio izdvojen je za pješake, bicikliste i joggere.

2. Ja sam legenda - Washington Square Park

Will Smith u filmu vrijeme provodi u Washington Parku koji se nalazi u sklopu prekrasnog Greenwich Villagea. Park je nedavno obnovljen za vrtoglavih 16 milijuna dolara. Zgrade oko njega većinom pripadaju njujorškom sveučilištu, a posebna atrakcija je slavoluk izgrađen u čast Georgeu Washingtonu. Park je središte kulturnih zbivanja i omiljeno okupljalište mladih.

3. Umri muški 3 - Central Park

U Central Parku je snimljeno preko stotinu velikih filmskih scena, a među poznatijima je svakako ona u kojoj Bruce Willis u taksiju juri preko parka kako bi što prije stigao na odredište i spasio svijet. No, "pluća New Yorka" nisu namijenjena auto utrkama nego sportskim aktivnostima, koncertima i mirnim šetnjama. Ako imate vremena, istražite manje poznati sjeverni dio zelene oaze.

Central Park - zelena oaza u smogu New Yorka

4. Crni labud - Lincoln Center

Iako se radnja Oskarom nagrađenog filma Crni labud uglavnom vrti unutar četiri zida baletnog kazališta, scene snimljene na otvorenom nisu ništa manje vrijedne. U sklopu Lincolnovog centra nalaze se kulturne institucije poput Metropolitan Opere, ali i čitav niz drugih manjih i većih kazališta i koncertnih dvorana. Promenade i fasade građevina nedavno su obnovljene.

5. Ghostbusters 2 - Kip slobode

Razgledavanje New Yorka ne bi bilo potpuno bez bacanja pogleda na Kip slobode. Lady Liberty na istom mjestu stoji od 1886., a turisti ju mogu razgledati brodovima. Do 2012. neće biti moguć ulaz u unutrašnjost Kipa zbog radova.

01.02.2013. 15:23:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Marko
    28.04.2013. 23:16
    Da, New York je definitivno grad i jedna od onih destinacija koju svakako treba posjetiti....
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh