« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
KRAJNJE LICEMJERJNO

Netanyahu nagovorio Merkel da Iranu zaprijeti sankcijama

Izraelski premijer lobirao je za trenutačno proglašenje sankcija riječima kako se režimu koji tlači svoj narod ne smije dopustiti posjedovanje nuklearnog oružja

(Getty Images)
Više o

Izrael

,

Angela Merkel

,

Njemačka

,

Benjamin Netanyahu

,

iranski nuklearni program

,

Iran sankcije

Njemačka je spremna poduzeti dodatne gospodarske sankcije protiv Irana, ako ta zemlje uskoro ne promijeni stajalište i ne pristane na pregovore o svojem spornom nuklearnom programu, rekla je u ponedjeljak njemačka kancelarka Angela Merkel.

Merkel je to izjavila na konferenciji za novinare na kojoj je sudjelovao i izraelski premijer Benjamin Netanyahu koji je u Berlin došao kako bi prisustvovao zajedničkoj sjednici njemačke i izraelske vlade.

"Njemačka je jasno dala do znanja da će, ako Iran ne promijeni stajalište, raditi na sveobuhvatnom paketu sankcija", rekla je Merkel.

Iran tvrdi da njegov nuklearni program služi isključivo u civilne svrhe, za dobivanje električne energije i da zato neće odustati od njega. Izrael i zapadne zemlje zahtijevaju prekid svih nuklearnih aktivnosti, jer se boje da Teheran zapravo pokušava napraviti atomsko oružje.

"Jasno da bismo željeli da se te sankcije dogovore u okviru Vijeća sigurnosti UN", dodala je njemačka kancelarka.

"No, Njemačka će sudjelovati u sankcijama s drugim zemljama koje imaju isti cilj", istaknula je, napomenuvši kako će rad na usklađivanju paketa sankcija početi sljedećih tjedana.

Netanyahu je bio mnogo dramatičniji, pozvavši na trenutačno proglašenje sankcija koje bi "osakatile" Iran. "Režimu koji tlači svoj narod ... ne smije se dopustiti posjedovanje nuklearnog oružja. Ako ne primijenimo sankcije koje će osakatiti iransku tiraniju sad, kad ćemo? Odgovor je - sad", rekao je izraelski premijer. (hina/metro-portal)

18.01.2010. 19:41:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh