« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
REPATRIJACIJA

Senegal predlaže osnivanje afričke države za preseljenje Haićana

Senegalski predsjednik Abdoulaye Wade usporedio je svoju ideju sa stvaranjem države Izraela 1948. godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Haiti

,

Senegal

,

osnivanje države

Wade smatra da Haićanima robovska prošlost njihovih predaka daje pravo na samostalnu državu u Africi. "Znate, oni na novi kontinent nisu došli sami od sebe. Netko ih je tamo odveo zbog ropstva, pet stoljeća ropstva", rekao je za Reuters.

"Moramo im dati prigodu da dođu u Afriku, to je moja ideja. Imaju pravo na Afriku jednako kao i mi", rekao je Wade o svome prijedlogu, koji će službeno podnijeti Afričkoj uniji.

Senegalski predsjednik unaprijed odbacuje moguće kritike i sumnje u izvedivost svoje ideje. "Izrael je tako stvoren. Možete mi reći da ovo nije moguće, ali to nije točno. Sve je moguće ako to Haićani zatraže", rekao je.

Senegal će podnijeti rezoluciju Afričkoj uniji kojom će pozvati da se Haićanima stvori "država na afričkom teritoriju, zemlji njihovih predaka" i zatražiti da bilo koja afrička zemlja svakom Haićanu koji to u njoj zatraži osigura državljanstvo.

Senegalski mediji pišu u ponedjeljak da je vlada spremna Haićanima ustupiti dio svog plodnog zemljišta. Wadeova ideja podsjeća na stvaranje Liberije, države oslobođenih američkih robova u 19. stoljeću. (hina/metro-portal)

18.01.2010. 19:12:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh