« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
JAPAN NAKON POTRESA

Nestalo najmanje 1400 ljudi, pokrenuta akcija spašavanja

Deseci tisuća vojnika zrakoplovima i brodovima krenuli su prema sjeveroistoku Japana u sklopu velike operacije spašavanja preživjelih

Fotografija vijesti
Više o

Japan

,

nestali

,

tsunami

,

potres

,

akcija spašavanja

Nakon potresa magnitude 8,9, koji je u petak pogodio sjeveroistočnu obalu, uslijedilo više desetaka nešto slabijih podrhtavanja tla, snažnijih od 7 stupnjeva, u drugim područjima glavnog japanskog otoka Honshu, kao i na prilazima Tokiju, prenosi Hina. Potres je izazvao snažan tsunami koji je u međuvremenu došao i do obala američkog kontinenta, gdje nije izazvao veće štete. Potres je najsnažniji otkako je Japan počeo bilježiti podrhtavanja tla prije 140 godina.

Uzastopna podrhtavanja tla izazvala su probleme s hlađenjem reaktora dviju nuklearnih centrala u području Fukushime, što je izazvalo nenormalnu razinu zračenja, prenosi agencija AFP. Vlasti su odmah poduzele mjere spuštanja pritiska i evakuacije stanovništva u radijusu od nekoliko kilometara oko dviju elektrana koje se nalaze oko 250 km sjeverno do Tokija. U subotu su u zoru Japanci počeli na televizijskim ekranima pratiti strahovite snimke posljedica razornog potresa.

Cijeli gradovi su u potpunosti poplavljeni nakon tsunamija. Valovi voda Tihog oceana su automobile izbacili na fasade kuća i krovove i na nekim mjestima prodrli i pet km u unutrašnjost, a preživjeli na krovovima čekaju pomoć. Uz vozila i prevrnuti brodovi plutaju u jezerima blata. U luci Hitachi gorjelo je nekoliko stotina automobila, a dio jednog mosta je srušen, pri čemu je nekoliko ljudi nestalo, prenose mediji. Agencija Kyodo navodi da je više od 3400 kuća uništeno.

Televizije bez prestanka emitiraju reportaže o potresu snimljene iz helikoptera, ali ne prikazuju žrtve, koje je broje u stotinama, a prema privremenoj procjeni policije ima više od 1400 mrtvih i nestalih. U prefekturi Miyagi brod koji je odnio tsunami uspješno je lokaliziran i helikopteri su uspjeli spasiti 81 putnika. U prefekturi Fukushima popustila je jedna brana i odnijela nekoliko kuća. Najmanje 5,6 milijuna domaćinstava je bez električne energije.

Premijer Naoto Kan, koji se vratio iz unesrećenih područja, izjavio je da je subota ključna za pronalaženje preživjelih, te najavio da će u operacijama spašavanja sudjelovati najmanje 50.000 spasilaca, prenosi agencija Kyodo.

12.03.2011. 09:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    SportMagazin
    12.03.2011. 11:07
    strašno ovo nije za laku noć baš čitati
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh