« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
IZGUBIO SNAGU

Tsunami u SAD-u nije izazvao veću materijalnu štetu

Golemi vodeni val koji je nastao u snažnom potresu u Japanu u petak je prešao preko Tihog oceana i došao do obala Sjeverne i Južne Amerike, ali nije napravio veće materijalne štete

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

tsunami

,

materijalna šteta

Deseci tisuća ljudi napustili su svoje domove duž istočne pacifičke obale kako bi izbjegli tsunami nastao u japanskom potresu u kojem je prema posljednjim podacima poginulo i nestalo najmanje 1400 ljudi, prenosi Hina. Vodeni je val na svom putu preko golemog oceana izgubio veći dio svoje energije te je u Amerikama izazvao samo manje štete u lukama i poplavljivanja obala. Lokalne vlade nisu željele riskirati te su zapovijedile evakuaciju obalnih područja, luka i rafinerija, prenosi Reuters.

Američke vlasti snizile su stupanj uzbune za tsunami i sada je na snazi samo "upozorenje", budući da su se strahovanja od katastrofe velikih razmjera pokazala neutemeljenima. "Meksiko više nije u opasnosti", poručio je na svom Twitteru meksički predsjednik Felipe Calderon.

Ipak, manje štete na infrastrukturi zabilježene su na Galapagosu, te u nekolicinu luka u Kaliforniji i Oregonu, gdje su oštećeni manji brodovi budući da je vodeni val dosegao visinu od oko dva metra. Južnoameričke zemlje, među kojima Peru i Čile, evakuirale su tisuće ljudi, ali zasad nisu zabilježene veće štete. Na Havajima je plima bila nešto veća nego što je uobičajeno, ali nema podataka da je netko stradao ili da je bilo štete.

Potres magnitude 8,9, koji je u petak pogodio sjeveroistočnu obalu Japana, najsnažniji je otkako je Japan počeo bilježiti potrese prije 140 godina. Američki geološki institut locirao je potres na 130 kilometara istočno od Sendaija na glavnom japanskom otoku Honshuu.

12.03.2011. 09:45:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh