« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
'ministri' okruglog stola

Neslužbeni ministarski miting EU-a

Stockholm će u petak ugostiti ministre vanjskih poslova zemalja članica Europske unije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Europska unija

,

EU

,

Javier Solana

,

Gymnich

,

sastanak u Stockholmu

,

ministar Gordan Jandroković

U subotu se očekuju i njihovi kolege iz kandidantskih zemalja, uključujući i našeg ministra Gordana Jandrokovića.

Riječ je o neslužbenu sastanku, koji se u europskom žargonu naziva Gymnich, po dvorcu u blizini Bonna gdje je 1974. održan prvi takav sastanak. Gymnich se održava dvaput na na godinu - svako predsjedništvo saziva jedan sastanak tijekom šestomjesečna mandata.

Prvi dan sastanka bit će posvećen stanju na Bliskom istoku. Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana, koji je proteklih dana posjetio bliskoistočne zemlje, izvijestit će ministre o najnovijem razvoju događaja u tome području.

U subotu će se razgovarati o Afganistanu i Pakistanu te o budućnosti zajedničke vanjske i sigurnosne politike Europske unije. Dvodnevni skup završava u subotu radnim ručkom na kojem će sudjelovati ministri triju kandidatskih zemalja - Hrvatske, Makedonije i Turske - na kojem se očekuje rasprava o nastavku širenja Unije.

Ministarski skup u Stockholmu bit će prigoda za brojne bilateralne sastanke. Moguće je da se hrvatski ministar vanjskih poslova Jandroković sastane i sa slovenskim kolegom Samuelom Žbogarom.

Iz švedskog predsjedništva ističu da domaćin skupa, švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, želi vratiti takvim skupovima što neformalniji i opušteniji karakter, kakvi su bili u početku, ali se to poslije donekle izgubilo jer je EU od 1974. do danas narasla s devet na 27 članica pa je s vremenom postalo teže zadržati takvo ozračje zbog sve većeg zanimanja javnosti.

Na Gymnichu se ne donose nikakvi službeni zaključci, ali puno diplomata ističe da su takvi sastanci često korisniji od službenih.

Izvor: Hina

03.09.2009. 17:59:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh