« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Elektronička pošast

Deset kompjuterskih virusa koji su uzdrmali svijet

Ove jeseni obilježava se 40-godišnjica interneta, a kako bi je proslavio, proizvođač sigurnosnih kompjuterskih sustava objavio je pregled 10 najgorih virusa i crva.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

internet

,

računalni virusi

,

virusi

1. I Love You (2000) - Tko ne bi otvorio e-mail s naslovom ˝Volim te˝? To je uglavnom i bio problem. Do svibnja 2000. zabilježeno je 50 milijuna računala koje je ovaj crv inficirao. Pentagon, CIA i Britanski parlament morali su ugasiti svoje e-mail adrese kako bi izbjegli ovu prijetnju.

2.  Conficker (2009) - Crv Conficker stvorio je sigurnu, svijetom raširenu mrežu tzv. cyber-kriminala. Omogućuje svojim vlasnicima da instaliraju željeni softver na zaražena računala. Koja je svrha tog softvera? Trenutno se još ne zna, ali stručnjaci pretpostavljaju da je cilj stvaranje mreže koja će onda biti iznajmljivana kriminalcima kojima će to omogućiti slanje spam-a, krađu osobnih podataka i slično.

3. Melissa (1999) - Melissa je bila egzotična plesačica kojom je bio opsjednut tvorac ovog virusa, David L. Smith. Njegov virus je zadao nekoliko ozbiljnih udaraca sigurnosti interneta u periodu od 1999. do 2005.

4. Slammer (2003) - Ovaj crv koji se brzo širio uspio je onesposobiti veći dio infrastrukture interneta tijekom siječnja 2003. Prijetnja je bila toliko ozbiljna da su je neke države proglasile napadom na nacionalnu sigurnost.

5. Nimda (2001) - E-mail crv koji koristi kombinaciju više metoda kako bi se brzo proširio. U samo 22 minute Nimda je postao najrašireniji crv na internetu. Ime  dolazi od obrnute riječi ˝admin˝.

6. Code Red (2001) - Internet stranice koje je zahvatio ovaj crv sadržavale bi poruku ˝Hakirano od strane Kineza!˝ Na svom vrhuncu, broj računala koje je ovaj crv inficirao dosegao je 359 tisuća.

7. Blaster (2003) - Blaster je crv koji je pokvario korisničku podršku na stranici windowsupdate.com, a sadržavao je i poruku: ˝Bill Gates, zašto dopuštaš ovo? Prestani zgrtati novac i popravi svoj software!˝

8. Sasser (2004) - Ovaj opaki crv širio se putem osjetljivih priključaka za internet, što je značilo da se mogao proširiti bez intervencije korisnika. Sasser je nanio štetu mnogim kompanijama počevši od Britanske obalne straže pa do Delta Airlinesa koji su zbog njega morali otkazati neke letove.

9. Storm (2007) - Još jedan crv koji je napadao Microsoftov softver, točnije stranicu www.microsoft.com. Tijekom Symantecovog testiranja inficirano računalo slalo je skoro 1800 e-mailova u periodu od samo 5 minuta.

10. Morris (1988) - Bez Morrisa današnji virusi i crvi ne bi postojali, a on sam nastao je pukom slučajnošću. Robert Morris izjavio je kako je napravio crva da izmjeri veličinu interneta. Na žalost, crv je sadržavao pogrešku zbog koje je inficirao računala, onemogučivši  njihovo normalno funkcioniranje.

03.09.2009. 18:29:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh