« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
ŽICA

Nepotrebni mađarski referendum protiv kvota za izbjeglice

Referendum o kvotama Europske unije za prihvat izbjeglica nema pravne posljedice ni u Mađarskoj ni u Bruxellesu

Orban ne želi izbjeglice
Orban ne želi izbjeglice (Arhiva)
Više o

referendum

,

Mađarska

,

izbjeglice

"Bruxelles želi da Mađarska dozvoli dolazak ilegalnih useljenika", navodi se u jednom spotu mađarske vlade koji se pušta na radiju. Prije godinu dana su predstavnici vlade ove zemlje nadglasani u Bruxellesu kada je bilo riječi o izbjegličkim kvotama. Premijer Viktor Orbán je najavio da to neće proći "tek tako". Nakon nedavnog susreta na vrhu u Beču na kojem se razgovaralo o izbjegličkoj krizi je rekao: "Vi ste nas prevarili. Ukoliko to dozvolimo, opet ćete to učiniti. Ja to sada kažem vrlo učtivo. Ostali premijeri su nas izigrali i nasamarili."

Prema donesenom propisu Mađarska je trebala prihvatiti nešto manje od 1.300 izbjeglica. Protiv te odluke je vlada u Budimpešti podnijela tužbu pred Europskim sudom. Jedan od najpoznatijih mađarskih odvjetnika György Magyar na to samo odmahuje glavom: "Prije godinu dana je EU razmatrao da li da izbjeglice koje dolaze preko Italije i Grčke rasporedi po svim zemljama. Mađarska je to tada potpisala. Time je dogovor postao međunarodni sporazum. Točnije - na snagu je stupila odluka EU-a. A ona je, pravno gledano, iznad nacionalnih zakona. Ne mogu se naknadno mijenjati pravila. To je kao kada bi na nogometnoj utakmici sudac od 70. minute rekao - od sada se golovi smiju davati i rukom. To ne ide."

Čak ukoliko se referendumom i dobije odluka koju priželjkuje vlada u Budimpešti, ona pravno gledano nema nikakvog učinka. Ili možda ima? U mađarskim medijima se već spominje moguća reforma Ustava. Nagađanja o tome potiče svojim izjavama i sam premijer Orban: "Tako ozbiljna stvar kao što je referendum ne smije ostati bez pravnih posljedica. Postavlja se pitanje na koje tražimo odgovor. A taj odgovor treba ugraditi u mađarski pravni sustav. To je minimum."Uzaludni referendum

Ipak, čak i u tom slučaju - zakoni EU-a stoje iznad nacionalnih. U analizi Stratfora, američke agencije koja se bavi geostrateškim analizama i koju neki mediji zovu "privatnom CIA-om", stoji između ostalog sljedeće: Orbán, zajedno s ostalim državama Višegradske skupine, želi više od ustavnih promjena, točnije promjenu temeljnih ugovora na kojima počiva EU. Cilj je da nacionalne države ponovo dobiju veće kompetencije. O tome se može čitati i u mađarskim medijima.

Pitanje izbjeglica daje Orbánu vjetar u leđa, smatra politolog Zoltan Kisszelly, inače vanjskopolitički savjetnik vlade u Budimpešti. "Viktor Orbán je dugo bio izoliran u Europi zbog spornog zakona o medijima, zbog novog ustava i specijalnih poreza. Pitanje migracija ga je izvelo iz te izolacije", rekao je Kisszelly u jednom intervjuu za ARD.

To je dokazao i nedavni susret na vrhu u Beču na kojem je nekolicina zemalja EU-a zajedno s državama Balkana razgovaralo o izbjegličkoj krizi. Sve govori u prilog tome da Europa ide u smjeru izolacije svojih granica. Orbánove ideje tako postaju "mainstream", podržava ih većina, vjeruje politički analitičar Péter Tölgyessy. Referendum je stoga najava borbe protiv Bruxellesa, ali i protiv političkih neistomišljenika u Mađarskoj u kojoj se za godinu i pol održavaju izbori. "Poruka glasi: vi iz ljevice možete pričati što hoćete, vaše ideje su nadiđene. Ali postoji i poruka radikalnoj desnici: kad nešto hoćemo, onda ćemo to i provesti. Mi pravimo ogradu i štitimo jadne Mađare od užasnih izbjeglica. Vi samo pričate o tome i niste sposobni vladati", izjavio je Tölgyessy.Referendum kao predizborna kampanja

Da bi se to ostvarilo, za početak mora uspjeti referendum. Preduvjet za to je da na birališta izađe više od 50 posto glasača. Ljevica i liberali zagovaraju bojkot, a prema aktualnim anketama bi se moglo dogoditi da doista ne izađe dovoljno glasača da bi referendum bio važeći. U tom slučaju Orbán bi morao podnijeti ostavku, traži oporba.

Piše: Stephan Ozsváth/DW
02.10.2016. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh