« Život
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
NAPREDNA ZEMLJA

Nepalci se na popisu stanovništva mogu odrediti kao treći spol

Nepal se priprema obaviti prvi nacionalni popis stanovništva koji će omogućiti njegovim stanovnicima da se izjasne kao pripadnici "trećeg spola"

Fotografija vijesti
Više o

Nepal

,

popis stanovništva

,

transrodne osobe

U Americi u putovnicama neće pisati ime majke i ime oca već roditelj 1 i roditelj 2, a naprednim se pokazao i Nepalski Središnji statistički ured (CBS) koji je objavio da će popis prvi put omogućiti transrodnim osobama da se registriraju drugačije od muškaraca i žena, prenosi Deutsche Presse Agentur.

"U prošlosti smo pod spolom imali samo dvije opcije, muškarce i žene", kazao je direktor ureda Bikash Bista. "S novom odrednicom treći spol će također moći dobiti državljanstvo", dodao je.

Himalajska nacija, koja broji 28 milijuna stanovnika, nacionalni popis obavlja svakih 10 godina. Centralni statistički ured navodi da u iduća dva mjeseca namjerava obaviti popis, a da će rezultati biti objavljeni u svibnju.

"Već duže vremena zahtijevamo pravo na državljanstvo za transrodne osobe, za dobrobit identiteta individua u društvu", kazao je Sunil Babu Pant, prvi nepalski gay parlamentarac i aktivist za prava homoseksualnih osoba. "Svako treba biti prepoznat u društvu na osnovu seksualne orijentacije".

Nepalski viši sud zagarantirao je pravo na državljanstvo seksualnim manjinama 2007. godine, postavši tako, nakon Indije, druga zemlja u južnoj Aziji s takvim zakonom.

Ipak, oni koji su tražili uvjerenje o državljanstvu kažu da su birokratske zavrzlame ograničile dobivanje ovog dokumenta.

09.01.2011. 16:33:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh