« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
TWITTER ISTRAŽIVANJE

Siječanj - mjesec loše reputacije - najdepresivnij dan 2011. - 17. siječnja

Mjesec siječanj nema baš dobru reputaciju - najhladniji je, najdepresivniji i dijeli se najviše otkaza

Fotografija vijesti
Više o

zimska depresija

,

najdepresivniji dan

,

najnestretniji dan

,

depresivni dan

Kao da nam nije dovoljno što je najhladniji, siječanj je mjesec koji svake godine proglašavaju najdepresivnijim. Znanstvenici računaju dane, proučavaju koji bi to mogao biti, a za ovu godinu odredili su 17. siječanj kao upravo taj dan. Prošlih su godina spominjali 19., 21., i 22., ali za ovu je godinu to sljedeći ponedjeljak (još je i ponedjeljak!). Koji je to dan biti budućih godina, možemo samo nagađati.

Evo kako su znanstvenici s danskog sveučilišta Northeastern i fakulteta za tehnologiju  došli do zaključka da je upravo 17. taj užasan da -  analizirali su 300 milijuna tweetova koje su korisnici interneta objavljivali u protekle tri godine. Pronašli su ključne riječi i na osnovu njih načinili "prognozu".

Naveli su da je njihovo istraživanje pokazalo da je siječanj mjesec kada postoji najveći rizik od otpuštanja radnika, dok radnici sami daju otkaze krajem svibnja i početkom kolovoza.

Također, istraživanje je pokazalo da se parovi najčešće zaručuju u veljači, a to se ponajprije može zahvaliti Valentinovom 14. veljače. Do prekida najčešće dolazi u ljetnom periodu, jer dečki i djevojke tada češće varaju svoje partnere. Također, zabilježeno je da najviše žena rađa u srpnju, a najmanje prekida je zabilježeno tokom Božića.

Što se najsretnijih i najtužnijih dana tiče, prema "prognozama" znanstvenika u 2011. godini najnesretniji, odnosno najtužniji i najdepresivniji dan će biti 17. siječnja.

Psiholog Cliff Arnall je došao do matematičke formule koja dokazuje da je 17. siječanj najdepresivniji dan u godini. Naime, tog dana spajaju se faktori svojstveni depresiji, među kojima su prekršena novogodišnja obećanja, nagomilani računi, strah od gubitka posla i sve to u kombinaciji s hladnim vremenom i sivilom.

No, ne brinite samo šest mjeseci kasnije čeka vas najsretniji dan u godini, a to je 17. srpnja.

09.01.2011. 16:04:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh