« Život
objavljeno prije 1 godinu i 5 mjeseci
STVARNO?

Neodlučnost pokazuje inteligenciju

Stručnjaci kažu da je mudrije razmisliti prije donošenja odluke nego brzati sa zaključkom

Hmmm ;)
Hmmm ;) (Arhiva)
Više o

inteligencija

,

neodlučnost

Jeste li osoba koja u kafiću razmišlja što naručiti, na poslu ne znate kako riješiti problem na najbolji način, želite na odmor ali nikako ne možete odlučiti kamo... Ako vam je jasno što govorimo, niste sami: to je česta osobina.

Dok će neki odluku donijeti u sekundi, drugi će se boriti s opcijama. Isto tako ta osobina može dovesti do anksioznosti, ali imati i pozitivan utjecaj - zaštititi nas od čestih pogrešaka, a jednom kad takva osoba donese odluku, često je puno pametnija.

Stručnjaci kažu da je mudrije razmisliti prije donošenja odluke nego brzati sa zaključkom. 

Ako su vam često misli kontradiktorne, osjećate se rastrgani između dvije odluke, vjerojatno ste ambivalentni (često dvoumite). Dokazi za to dolaze iz rada znanstvenika Jana-Maria Hohnsbehn i Iris Schneider iz Njemačke.

Kako ste i sami vjerojatno shvatili, koga odlikuje ambivalentnost, uzima puno vremena za razmišljanje, ali stručnjaci kažu kako su manje podložni pristranosti kada donose odluke.

Njihovo istraživanje otkriva kako su takve osobe manje sklone tendenciji ignoriranja konteksta u nečijem ponašanju, kao na primjer kada netko padne vi ćete odmah pomisliti da je osoba nespretna (unutarnji faktor). Oni će prvo pomisliti suprotno - pod je bio sklizak (vanjski faktor)

Njihovo bi istraživanje moglo biti dobra vijest ako ste nestrpljivi oko donošenja odluke. "Osobina kao što je ambivalentnost se mora poticati. Može nam dati potrebnu pauzu, signalizirati da je nešto važno i da moramo uzeti vremena kako bismo donijeli pravu odluku", navode autori studije.

Uglavnom - prvo razmislite!

18.11.2022. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    18.11.2022. 17:18
    točno hehe
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh