« Seks
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
MA DA?

Neočekivana pomoć u krevetu

Zdravi muškarci koji su uzimali dvije jušne žlice koncentrata rajčice dnevno kao nadopunu prehrane imali su bolju kvalitetu spermija

Ovako su vam plivači jači
Ovako su vam plivači jači (Arhiva)
Više o

likopen

,

spermiji

Likopen, spoj koji se može pronaći u rajčicama, može poboljšati kvalitetu spermija, pokazuje novo istraživanje koje prenosi BBC.

Zdravi muškarci koji su uzimali dvije jušne žlice koncentrata rajčice dnevno kao nadopunu prehrane imali su bolju kvalitetu spermija.

Neplodnost muškaraca pogađa gotovo pola parova koji ne mogu začeti djecu.

Stručnjaci za fertilitet kažu kako su potrebna dodatna istraživanja koja bi obuhvatila i muškarce koji imaju problema s plodnosti.

Važeće zdravstvene preporuke za muškarce s problemima plodnosti su vođenje zdravijeg života i nošenje komotnog donjeg rublja, reduciranje stresa i održavanje redovitih spolnih odnosa u vrijeme ovulacije partnerice kako bi se povećali izgledi začeća.

Već neko vrijeme proučava se i mogućnost da neka hrana poveća izglede začeća. U središtu više istraživanja bili su likopen, vitamin E i cink.

Likopen pripada antioksidansima koji sprječavaju stanična oštećenja.

Istraživanja su ga dosad povezivala sa smanjenjem rizika za srčane bolesti i za neke vrste karcinoma.

Tim sa sveučilišta Sheffield analizirao je unos likopena putem koncentrata rajčice zbog toga što ga tijelo iz sirove hrane može teže apsorbirati.

Za istu količinu likopena koju su muškarci unosili u obliku koncentrata trebali bi pojesti dva kilograma kuhanih rajčica dnevno.

Tijekom 12-tjednog istraživanja 60 nasumično odabranih muškaraca bilo je podijeljeno u dvije skupine od kojih je jedna unosila 14 mikrograma likopena dnevno a druga je uzimala lažnu tabletu.

Njihovi spermiji analizirani su na početku istraživanja, šest tjedana nakon početka studije te na kraju istraživanja. Nije uočena promjena u koncentraciji spermija no broj spermija zdravog oblika i njihova pokretljivost bili su veći u skupini koja je unosila likopen.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu European Journal of Nutrition.

09.10.2019. 21:43:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    10.10.2019. 10:24
    puno rajčica i sex je odličan
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh