« Seks
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
ZAPAMTITE!

5 stvari koje utječu na libido

Između ostaloga, na libido utječu i one stvari koje nisu povezane s problemima u braku ili trenutnim neslaganjima partnera

Problemi mogu biti razni
Problemi mogu biti razni (Arhiva)
Više o

libido

Libido je krhka biljka koju treba paziti i maziti, a na nju utječu razne stvari - između ostaloga, i one koje nisu povezane s problemima u braku ili trenutnim neslaganjima partnera.

Pa da vidimo koje su to:

Alkohol i pušenje - pretjerani unos alkohola i cigareta tijekom dužeg perioda može utjecati na libido pa i impotenciju. Alkohol također smanjuje šanse za trudnoću, a posebno kod žena koje već imaju problema s plodnošću. 

Bolest štitnjače - hipotireoza je stanje u kojem štitnjača ne radi dovoljno zbog čega može doći do seksualne disfunkcije. Zbog ometanja proizvodnje hormona, neke žene dožive vaginalnu suhoću zbog kojeg je seksualni odnos neugodan. Iako ovo stanje manje pogađa muškarca, svejedno može uzrokovati preuranjenu ili zakašnjelu ejakulaciju. 

Lijekovi - određeni lijekovi također mogu utjecati na libido, a posebno ako osoba uzima nekoliko terapije. Lijekovi za depresiju, kontracepcijske tablete, opioidni analgetici i antihistaminici mogu uzrokovati nuspojave povezane sa smanjenom željom za seksom, tvrdi Prevention. 

Menopauza - za vrijeme menopauze dolazi do smanjene proizvodnje estrogena zbog čega dolazi do valunga, znojenja i vaginalne suhoće - sve to može ometati motivaciju za seksom. Uz to, može doći do smanjene proizvodnje testosterona s godinama. Manjak tog hormona uzrokuje niski libido i kod muškaraca i kod žena. 

Stres i umor - stalan osjećaj zabrinutosti i previše posla može štetiti i ženama i muškarcima kad govorimo o libidu. Umor također može uzeti danak na libidu. "Mnoge su žene zadovoljne svojim vezama i seksom, ali su jednostavno preumorne i pod stresom da bi osjećale želju za spolnim odnosom", objasnila je Laurie Mintz, profesorica psihologije.

05.10.2019. 21:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh