« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
RANO OTKRIVANJE

Nemogućnost shvaćanja sarkazma i laži prvi znakovi demencije

Starije osobe koje ne mogu uočiti sarkazam i laži trebale bi odmah na pregled kako bi se ustanovilo imaju li neurodegenerativnih problema

Demencija
Demencija (Shutterstock)
Više o

demencija

,

laži

,

Alzheimerova bolest

,

sarkazam

Nemogućnost shvaćanja sarkazma i uočavanja laži prvi je znak demencije, tvrdi skupina stručnjaka sa Sveučilišta California iz San Francisca (UCSF) u čijem su istraživanju sudjelovali općenito zdravi pacijenti, ali koji su imali određene neurodegenerativne bolesti koje izazivaju propadanja određenih dijelova mozga. Stručnjaci su uspjeli odrediti koji su dijelovi mozga zaduženi za percipiranje sarkazma i uočavanje laži. Mozgove pacijenata su mapirali uz pomoć magnetne rezonancije koja je pokazala poveznice između specifičnih dijelova mozgova u propadanju i nesposobnosti shvaćanja sarkazma i neiskrenosti.

„Ti pacijenti nisu uočavali laži", kazala je neuropsihologinja Katherine Rankin, jedna od članova istraživačkog tima UCSF-a. „Ta činjenica i može pomoći u smislu postavljanja rane dijagnoze", dodala je. Ona je održala prezentaciju na spomenutu temu prije nekoliko dana na 63. godišnjem skupu američke Neurološke akademije na Havajima. Tijekom prezentacija prikazala je podatke koje sugeriraju da bi ljude kojima možda prijete neurodegenerativne bolesti bilo moguće ranije identificirati kroz jednostavno promatranje toga shvaćaju li laži i sarkazam. „Te ljude moramo pronaći što prije.", rekla je Rankin, piše agencija ANI. Znanstvenici iz tog područja općenito vjeruju da je rana detekcija pacijenata važna kako bi im se osigurali najbolji uvjeti za interveniranje u slučaju pojave bolesti, barem dok se ne pronađe najbolji lijek.

Istraživanje je samo manji dio djelovanja Centra za pamćenje i starenje UCSF-a kojemu je glavni zadatak istraživanje emocija i društvenog ponašanja u kontekstu neurodegenerativnih bolesti kao alata za bolje predviđanje, sprječavanje i dijagnosticiranje poremećaja. Sposobnost otkrivanja laži leži u pravilnom funkcioniranju prednjeg režnja mozga. U poremećajima kao što je fronto-temporalna demencija, u tom se dijelu nakupljaju oštećeni proteini, a neuroni odumiru u sklopu procesa degeneracije.

Upravo zbog propadanja tog dijela mozga, zaduženog za kompliciranije funkcije i složenije ljudsko ponašanje, dolazi do nemogućnosti detektiranja laži - to bi, dakle, mogao biti prvi znak da nešto nije u redu. Prvi simptomi demencije mogu biti nagle promjene u ponašanju. Nažalost, većina tih simptoma se opravdava depresijom i krizom srednjih godina, a u biti se može raditi o još ozbiljnijem problemu.

U istraživanju je sudjelovalo 175 osoba s blažim oblicima neurodegenerativnih poremećaja. pacijentima su prikazivane snimke osoba koje govore laži ili su sarkastične. Pacijenti su zatim trebali odgovoriti na određena pitanja s da ili ne. Mentalno zdrave starije osobe su s lakoćom prepoznavale laži i sarkazam, dok ostali to nisu mogli.  

„ako se netko počne čudno ponašati i prestane shvaćati stvari poput sarkazma i laži, trebao bi momentalno otići specijalistu koji će provjeriti da se ne radi o početku neke bolesti", upozorila je Rankin.

16.04.2011. 18:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh