« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
NIJE TEŠKO

Mali trikovi kojima ćete poboljšati probavu

Ako se mučite s bolovima u trbuhu, sindromom „lijenih crijeva“ ili Kronovom bolešću, možda biste trebali promijeniti način unosa hrane

Fotografija vijesti
Više o

probava

,

dobra probava

,

tehnike opuštanja

Vjerojatno ste pretpostavili da su i bolovi povezani s probavom hrane uglavnom posljedica stresa, jer i u trbuhu postoji veoma razvijena mreža neurona koji osjećaju svaku napetost.

Da bi trbuh radio kako treba, cijelo tijelo mora biti opušteno. Razmislite stoga o posljednjem obroku koji ste pojeli. Gdje ste se nalazili? Kako ste se osjećali? Jeste li dovoljno žvakali hranu? Jeste li jeli za vrijeme rada?

Ako ste primijetili da očajnički pokušavate završiti posao koji imate dok trpate ogromne komade sendviča u usta i gotovo na silu ih gutate, vrijeme je da usporite.

Isprobajte nekoliko jednostavnih tehnika za opuštanje.

1. Opuštajući ritual prije jela

Izdvojite nekoliko trenutaka za relaksaciju pre svakog jela ili užine i to može znatno pomoći vašoj probavi. Rituali koje izvodite ne moraju trajati dugo i mogu se razlikovati od obroka do obroka. Evo nekoliko ideja:

- Duboko dišite jer će to pomoći vašem trbuhu da se opusti. Zamislite da vam se trbuh puni svježim čistim zrakom, a zatim prazni.

- Izdvojite koji trenutak da odate zahvalnost hrani koja se nalazi na vašem stolu: pogledajte je i zahvalite se svakom korisnom sastojku koji ćete unijeti i nahranite ovim ritualom cijelo tijelo.

- Zatvorite oči i ponavljajte slijedeću mantru: „Moj probavni trakt funkcionira baš kako treba. Zahvalan sam hrani koja će se sada lakše probaviti".

2. Dobro sažvaćite hranu

Ne zaboravite da probavljanje hrane počinje još u vašim ustima! U procesu žvakanja pljuvačka počinje rastvarati hranu i otpušta enzime, koji su ključni za daljnju probavu.

Bez odgovarajućeg žvakanja, prisiljavate svoj trbuh na borbu s velikim komadima hrane koji nisu prošli kroz prethodne faze razlaganja, a to izaziva bolove, nadimanje i plinove.

Kako biste pravilno sažvakali hranu, jedan zalogaj žvaćite barem 35 puta prije nego što ga progutate.

3. Bez ometanja

Jedite bez pogledavanja prema televiziji, računalu ili sličnim ometalima. Na svijetu ste samo vi i hrana. Bolje ćete osjećati svaki zalogaj i znat ćete točno kad ste siti. Kad jednom počnete upotrebljavati ove tehnike, iznenadit će vas koliko su uspješne. (izvor: B92)

16.04.2011. 10:23:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh