« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
zdravo i fino

Nema više loše hrane u vrtićima i školama

Umjesto hrenovki i kolača na meniju će se naći integralni kruh, voće i povrće te domaće paštete

(Getty Images)
Više o

zdrava prehrana

,

prehrana djece

,

Ljiljana Vučemilović

Od 2007. godine radi se na poboljšanju prehrane djece u vrtićima i školama. Prema posljednjim znanstvenim spoznajama o zdravim namirnicama i kvalitetnoj prehrani donesene su nove smjernice i pravila. Konačno je postalo važno što će naši najmlađi doručkovati i ručati.

Zdrava i kvalitetna prehrana u dječjoj dobi ključna je za prevenciju bolesti u zrelijim godinama, a mnoge se od tih bolesti čak nazivaju pedijatrijskima jer imaju korijene u najranijem djetinjstvu.

Viša medicinska sestra Ljiljana Vučemilović, jedna je od dviju autorica priručnika Prehrambeni standard za planiranje prehrane djece u vrtiću kaže da djeca danas u vrtićima svakodnevno dobivaju sezonsko voće, povrće i kvalitetne vrste mesa.

Od mlijeka i mliječnih proizvoda koriste se oni u kojima je potreban udio mliječnih masti baš za određenu dob, a uvode se i do sada slabije zastupljene mahunarke.

Koristi se i svježe začinsko bilje te jabučni ocat.

Jedu se i integralna peciva, miješani i polubijeli kruh te žitarice kao prilog ili kao dodaci juhama i umacima. Djeca piju domaću limunadu, a vodi se briga o stvaranju navike pijenja vode. U vrtićima se čak rade paštete od tunjevine, bijelog pilećeg mesa te namazi od svježeg kravljeg sira s dodacima od povrća ili jaja.

U provedbi novih standarda prednjače vrtići u glavnom gradu, pa zagrebački mališani u njima više ne jedu čipseve, štapiće, kikiriki, majonezu, kečap, umjetne juhe, lisnato tijesto, hrenovke ili kupovne paštete.

U dobi od šest mjeseci do godine dana izbjegava se i dosoljavanje hrane. Djeci od jedne do šest godina pak, ne poslužuju se plodovi mora, gljive, light mliječni proizvodi, gazirani napici, niti jaki začini.

Izuzetka nema ni kad se slave dječji rođendani. Već dulje vrijeme u vrtićima nisu dobrodošle torte pečene kod kuće ili one industrijske. Na proslavama rođendana sve više su prisutne slastice od voća - voćne salate ili voćno-povrtni ražnjići.

Umjesto smokića ili čipsa se pak poslužuju rižine pahuljice, sušene marelice ili šljive, integralni štapići sa sezamom za stariju djecu, a nazdravi se frapeima od voća i mlijeka ili limunadom.

U prehrani školske djece također se vidi napredak ali još uvijek ne tako značajan kao u vrtićima.

31.08.2009. 11:43:21
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ljubica13
    20.09.2009. 23:00
    Prehrana o kakvoj se govori sigurno je poželjna, ali u praksi nije sve kako bi trebalo biti.
    Meni osobno je medicinska sestra priznala da koriste vegetu "kad ona ne vidi", keksi su također na meniju bili svaki dan dok smo bili na prilagodbi. Sladoled se daje kao desert.
    Gotovi pudinzi( o kojima se svojedobno pisalo da su štetni) dio su jelovnika u jaslicama. Smrznuto povrće... i da ne nabrajam dalje. Sve se gleda kroz novac, a s lijepim riječima se svašta "zakamuflira"
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh